Somogy megyében a szombat hajnalban képződött köd néhol egész nap megmaradhat, más helyeken pedig a megemelkedett ködből képződött zárt felhőzet takarhatja majd a napot. Ezeken a tájakon a délutáni órákban is mindössze 5-6 fokot mérhetünk majd. Kevés helyen azonban,  a köd feloszlása után rövid időre a nap is kisüthet, ezeken a helyeken a kora délutáni órák hőmérséklete a 10-11 fokot is elérheti. A következő három napban megyénkben csapadék nem várható, legfeljebb ködszitálás fordulhat elő. A jövő hét keddtől már megközelítenek minket a változékonyabb időt okozó frontok, élénkül a légmozgás, ezért egyre kevesebb helyen várható köd, és a felhőzet is felszakadozhat. Enyhülés várható, lesznek helyek ahol a hét közepén 13-14 fokok is előfordulnak majd, igaz szerdától ismét csapadékosabbra fordul időjárásunk.

Egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A következő napokban az anticiklon fölé, dél felől, enyhébb levegő kezd beáramlani.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: Változóan felhős lesz az ég. Lesznek helyek ahol felszakadozik a felhőzet, rövid időre a nap is előbukkan. Máshol egész nap megmaradhat a köd, vagy a megemelkedett ködből képződött zárt felhőzet. Csapadék nem lesz.

A délutáni órák hőmérséklete a gyengén felhős helyeken 10-11 fok körül alakul, míg a ködös, felhős tájakon egész nap 5-8 fok között valószínű. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: Változóan, többfelé erősen felhős idő várható. Lesznek helyek ahol egész nap ködös idő várható. Néhol felszakadozhat a felhőzet, rövid ideig tartó napsütés is lehet. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet 3-6 fok között alakul, többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákban a gyengén felhős, naposabb tájakon 8-10 fok várható, míg a borult, ködös tájakon mindössze 5-6 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.



Hétfő: Általában erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet, csapadék nem lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között várható, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: Eleinte folytatódik az  eseménytelen időjárás, majd keddtől mozgalmassá válik. Frontok érnek el minket, többfelé kell esőre számítani, azonban a hőmérsékletek emelkednek. Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő.



Az UM modell vasárnapra számított borultsági szint előrejelzése( oktában) Látszik az ábrán, hogy Somogy felhőborítottsága vasárnap, várhatóan 8 okta lesz, azaz nagy valószínűséggel egész nap borult idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: yolo, tibor, kapospont, időjós, szalinay, egészségügyi anyagok