Elsősorban a Somogy keleti, északkeleti tájain megkezdődhet a felhőzet felszakadozása, máshol azonban egész nap erősen felhős lesz az ég. A hőmérsékletek is így változnak majd a délutáni órákban. Általában 8-10 fokig melegszik ma a levegő, a magasabb értékek a gyengébben felhős tájakon lesznek.

A hét végén dél felől enyhébb levegő érkezik a magasban, azonban valószínűleg ebből nem sokat fogunk érezni talaj közelben. A légmozgások hiányában erősödik a ködhajlam. Lesznek helyek ahol egész nap megmarad a köd, néhol pedig a megemelkedett ködből képződött felhőzet takarja majd a napot. Néhol elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre kisüthet a nap, ezeken a szerencsés tájakon akár 10-12 fok is lehet a délutáni órákban, ezzel szemben a borult vagy ködös területeken mindössze 5-6 fokig melegszik majd a levegő.

Csapadék a hétvégén nem várható. A jövő hét közepére valószínűleg élénkül majd a légmozgás, feloszlik a ködfelhőzet, ennek hatására jelentősebb enyhülés valószínű. Szerdán akár 13-15 fok is lehet majd, igaz, kisebb csapadék is érkezik már.

A Kárpát-medence térségében egy gyenge anticiklon alakul ki a következőkben. Az anticiklon fölé a hét végétől néhány fokkal enyhébb levegő érkezik. Ennek hatására nagy területen erősödik majd a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: Általában erősen felhős idő várható, csak néhol fordulhat elő jelentéktelen eső. Később a megye keleti részein felszakadozhat a felhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-11 fok körül alakul. A magasabb értékek azokon a tájakon lesznek ahol felszakadozik a felhőzet. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.



Szombat: Változóan felhős idő várható. Lesznek helyek ahol egész nap megmarad a köd, máshol pedig a ködből képződött zárt felhőzet. Csapadék nem lesz, esetleg néhol alakulhat ki ködszitálás. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül alakul, többfelé sűrű ködfoltok képződnek. A délutáni órákra a gyengén felhős helyeken 11-12 fok várható, míg a tartósan ködös, vagy borult tájakon mindössze 6-8 fok valószínű.



Vasárnap: Változóan felhős idő várható. Lesznek helyek ahol tartósan ködös, vagy borult lesz az ég.Csapadék nem várható, legfeljebb ködszitálás fordul majd elő. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok körül valószínű. A nappali órákban, ahol rövid időre elvékonyodik a felhőzet, 8-10 fok körül alakul a hőmérséklet, a tartósan ködös, vagy borult tájakon 5-6 fok valószínű.



Távolabbi kilátások: Eleinte folytatódik az eseménytelen, ködös idő, majd a jövő hét közepére kisebb frontok érnek el minket. A frontok hatására jelentős enyhülés várható. A hét közepén akár 13-15 fokok is lehetnek majd. Szerdától kisebb esők is előfordulhatnak. Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő.



A GFS modell jövő keddre számított hőmérsékleti előrejelzése. Egy ciklon áramlási rendszerében a Kárpát-medence fölé dél felől enyhébb levegő érkezik(piros nyíl) A jövő hét közepére jelentős enyhülés valószínű. Az ábrán a narancs szín az enyhe levegő térhódítását jelzi.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, yolo, kapospont, szalinay, tibor, egészségügyi anyagok