A délutáni óráktól, az erősebben megnövekvő felhőzetből kisebb eső, zápor már előfordulhat, de a csapadék mennyisége nem lesz jelentős. Pénteken a távozó gyenge csapadékzóna alakítja megyénk időjárását. Kisebb eső továbbra is előfordulhat majd, de napközben kelet felől száraz levegő kezd el beszivárogni hozzánk, ezért várhatóan megszűnik a gyenge csapadék, és megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hőmérsékletek általában 8-11 fok körül várhatók, a magasabb értékek megyénk keleti részén valószínűek, ahol hamarabb megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Szombattól csendesebbre, eseménytelenre fordul időjárásunk. A magasban délnyugatira fordul az áramlás felettünk, amivel mérsékelt felmelegedés kezdődik. Ennek hatására azonban erősödik a ködhajlam is. Azokon a helyeken ahol időben feloszlik a köd és néhány órára előbújik a nap ott 12-13 fokok is lehetnek a hét végén. Ezzel szemben a tartósan ködös, ködfelhős tájakon csak 5-8 fok körül marad a nappali felmelegedés. A derültebb éjszakákon gyenge fagyok is lehetnek.

A hét végétől egy ciklon előoldali áramlásában, délnyugat felől enyhébb levegő érkezik a magasban. Várhatóan erősödik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Többnyire erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb eső is előfordulhat majd, főleg a délutáni óráktól. A szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 6-8 fok körül alakul, késő estére 4-7 fokig csökken a hőmérséklet.



Péntek: Általában erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral. Később felszakadozhat a felhőzet kelet felől. Az északkeleti szél megélénkül. A reggelii órák legalacsonyabb hőmérséklete 3-5 fok körül valószínű.A legmelegebb délutáni órákra 8-11 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a megye keleti felében valószínűek, ahol előbb megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Szombat: Szombaton kettősség alakul ki időjárásunkban. Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Lesznek helyek azonban, ahol egész nap megmarad a köd, vagy az abból képződött ködfelhőzet. A reggeli órák hőmérséklete általában 2-4 fok körül alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10-12 fok körül alakul, de a ködös és felhős tájakon mindössze 5-8 fok körüli felmelegedés várható.



Távolabbi kilátások: Előreláthatóan a jövő szerdáig folytatódik a csendes, eseménytelen idő. A jövő héten kicsivel tovább emelkedhetnek a hőmérsékletek.
Újabb csapadék szerdától valószínű. A jövő hét végétől ismét lehűlés jöhet.



A GFS modell hőmérsékleti analízise jövő keddre.Egy ciklon előoldali áramlásában dél felől, az átlagnál ismét enyhébb levegő érkezik fölénk(fekete nyíl) Néhány fokkal ismét 10 fok fölé emelkedhetnek a hőmérsékletek.

A narancssárga szín jelzi az enyhébb levegő térhódítását. Érdekesség: A Brit- szigetre ezzel egy időben igen hideg levegő szakad le(kék nyíl)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, kapospont, szalinay, yolo, egészségügyi anyagok