hajléktalan

Magyarországon egyedülállóan, átfogó egészségügyi vizsgálatot kaptak ma a kaposvári és a város környékén élő hajléktalanok. Az általános állapotfelmérésen túl fogorvos és urológus is megnézte őket. A tapasztalatok szerint nyáron kevésbé hajlamosak megbetegedésre, de télen, főleg az étkezési elégtelenségek miatt romolhat az állapotuk. Ezért időzítették mostanra a szűréseket.

A  fedélnélküliek állóképességét is felmérték az ÁNTSZ munkatársai. Ezenkívül nézték a vérnyomást, a testzsír értéket, tesztelték a látásukat és a lehetőségekhez képest tanácsot adtak az életvitelre is.

- Volt a visszérműtétem, ugye kint éltem 10 évig az utcán, és most nem olyan rég, két év óta vagyok bent a hajléktalanszállón - mondta Fazekas Ferenc.

Az általános felmérésen túl egy szájsebész is megvizsgálta a hajléktalanokat. A Vöröskereszt 5 éve működteti a hajléktalan szálló háziorvosi rendelőjét.  

- Nyáron sokkal jobb a táplálkozásuk miatt, a gyümölcs és a változatosabb étkezésük, télen viszont romlik, főleg a fehérje hiányzik a téli étkezésükből - árulta el a hajléktalanok háziorvosa, Csordás Zoltán.

Átlagban naponta 160 embert látnak el élelemmel és fedéllel, de a városban legalább 260-ra teszik a számukat. Az évek során eddig 1200 gondozott fordult meg a kaposvári központban.

- Azt látjuk, hogy egyre többen ezt az életmódot választják. Sok a fiatal, akik a drog miatt próbálják meg ezt az életvitelt és van egy csomó idős pszichiátriai beteg, akinek korábban voltak kapcsolatai, ők eltűntek, reménytelenül kóvályognak itt a városban - mondta a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ intézményvezetője, Gulyás János.

Az elmúlt években a hajléktalanokat sikerült rászoktatni arra, hogy beadassák maguknak a védőoltásokat és, hogy különböző vitaminokat szedjenek. Ma már ők kérik ezeket ellátásokat.




Címkék: székhely, hajléktalan, megye, somogy, egészségügyi anyagok, kaposvár