A következő három nap során 1-2 fokkal tovább hűl a levegő. A hideg periódus mélypontja valószínűleg pénteken lesz. A hétfőn sokfelé kiadós esőt okozó mediterrán ciklon visszahúzódott délnyugati irányba, de felhőzete még beborítja Somogy megye nagyobb részét. Kisebb eső előfordulhat még belőle kedden is, de jelentős csapadék már nem várható.

A megye északi részén felszakadozhat a felhőzet, akár a nap is kisüthet rövid időre. Ezeken a tájakon akár kevéssel 10 fok fölé is emelkedhet a hőmérsékletet, míg Somogy nagyobbik déli felén, 8-10 fok közötti délutáni hőmérsékletek várhatók.  Szerdán egy gyenge csapadékzóna hatására erősebben megnövekszik a felhőzet, és kisebb eső is várható majd, nem jelentős mennyiségben. Ismét megerősödik az északi szél. A csütörtöki átmeneti szünet után, péntekre újabb csapadékzóna érkezik, de a hétfőihez hasonló csapadékmennyiség nem valószínű belőle.

A pénteki napon lehet a leghidegebb levegő felettünk, ezért a csapadék halmazállapota átmenetileg akár szilárd is lehet majd, de csak az 500-600m-nél magasabb helyeken, és megmaradás itt sem valószínű.

A Kárpát-medence időjárását a mediterrán ciklon hátoldalán érkező hideg, és átmenetileg szárazabb levegő alakítja.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: Általában erősen felhős lesz az ég, kisebb eső is előfordulhat, főleg a megye déli tájain. Az északi tájakon felszakadozhat a felhőzet, akár 1-2 órás napsütés is lehet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-10 fok között alakul, de a napos helyeken kevéssel 10 fok fölé is emelkedhet. Késő estére 5-10 fok közé hűl a levegő.



Szerda: Erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északi szél időnként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-7 fok körül alakul, míg délutánra 7-8 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök: Változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, szórványosan kisebb eső is előfordulhat. A szél megélénkül. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet 2-4 fok körül valószínű. A délutáni órákra 6-7 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.



Távolabbi kilátások: A hét végétől a magasban kismértékű enyhülés kezdődik, így erősödik a ködhajlam. Azokon a tájakon ahol hamar feloszlik a köd, akár 10 fok fölé is melegedhet  a levegő  a hét végén. A jövő héten újabb lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: yolo, tibor, időjós, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok