Szombaton egy közelgő ciklon előoldali áramlásának hatására, akár a 20 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete, főleg Somogy megye déli és délkeleti részein. A napsütés már nem lesz zavartalan és a délnyugatira forduló szél is erősödik, jelezve ezzel a változást. Vasárnap egy peremciklon csapadékzónája, majd hidegfrontja éri el megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet, és a mostani számítások szerint, elsősorban a délutáni óráktól,  egyre többfelé kell esőre, záporra, néhol zivatarra számítani. Esetleg egy-egy heves zivatar sem kizárt.

Összességében hétfő reggelig, jelentős mennyiségű csapadék hullik megyénkben. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, majd az esti óráktól átfordul északnyugatira és továbbra is viharos lehet. Vasárnap sem lesz hűvös, a hőmérséklet elérheti a 18-20 fokot is a délutáni órákban. Hétfőre visszaesik a hőmérséklet, csökken a csapadékhajlam, majd keddtől újabb csapadékzóna érkezése valószínű.

A Kárpát-medence felett egy anticiklon helyezkedik el, ez a képződmény a következő napokban kelet felé mozdul el, ugyanakkor vasárnaptól már egy peremciklon csapadékzónája és hidegfrontja közelít meg minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: A pára és ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 14-17 fok körül alakul. Késő estére 10-14 fokig hűl a levegő.



Szombat: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A délutáni óráktól már megnövekedhet a felhőzet, de kisebb eső csak elvétve fordulhat majd elő. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-10 fok között valószínű, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra általában 17-20 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: Eleinte változóan felhős idő várható, majd egyre inkább erősen felhős, vagy borult. A délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható eső, záporeső. Egy-két helyen zivatar is előfordulhat akár hevesebb kísérőjelenségekkel. A szél délnyugati irányból erős, időnként viharos lesz, később átfordul északnyugatira. A reggeli órák hőmérséklete 10-14 fok körül alakul. A legmagasabb délutáni hőmérséklet 18-20 fok körül alakul, nem kizárt a hogy egy-két helyen akár 20 fok fölé is emelkedjen.



Távolabbi kilátások: A jövő hét közepéig folytatódik a változékony idő, majd utána valószínűleg anticiklonális  hatások érvényesülnek felettünk. Néhány napig csendes, eseménytelen idő valószínű, átlagos hőmérsékletekkel.



A GFS modell csapadék előrejelzése vasárnapra.A modell várárnap délutántól számolja a csapadékrendszer belépését az országba délnyugat felől.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jelentés, szalinay, tibor, ősz, időjárás, egészségügyi anyagok