Csütörtökön, csendes, párás idő várható néhány órás napsütéssel, 15-16 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Péntektől változás kezdődik időjárásunkban, délnyugatira fordul felettünk az áramlás amivel néhány fokkal melegebb levegő érkezik hozzánk. Szombaton a hőmérsékletek a 20 fokot is megközelíthetik majd a délnyugati tájakon. Vasárnaptól mozgalmassá válik időjárásunk, egy peremciklon közelíti meg hazánkat, ezért beborul az ég és többfelé kell számítani esőre, záporra. Somogy megyében jelentős csapadékra kell számítani. Hétfőre ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerdai hidegfront után átmenetileg egy anticiklon épül ki felettünk, amely nem lesz hosszú életű.  A hét végétől egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Vasárnapra az említett ciklon csapadékzónája szól bele időjárásunkba.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Többnyire napos idő várható, a szél időnként megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 15-16 fok körül alakul, késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.



Péntek: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-7 fok körül alakul, ködképződésre is számítani kell. A délutáni órák hőmérséklete 14-17 fok között valószínű.



Szombat: Eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Később erősen megnövekszik a felhőzet, az esti óráktól kisebb eső, zápor is lehet már. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. Délutánra 17-20 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A jövő hét közepéig marad a változékony idő. Vasárnaptól több front is érkezhet majd csapadékzónájával. A jövő hét közepétől ismét csendesre, eseménytelenre fordul időjárásunk. A hőmérsékletek nagyjából átlagos körül alakulnak.


A GFS modell hőmérsékleti előrejelzése szombatra. A számítások szerint, egy vasárnapra érkező peremciklon előoldalán, szombaton ismét elér minket a 20 fokos izoterma dél felől.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, yolo, időjós, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok