Európa egyik legmelegebb térsége a napokban Magyarország, ezen belül Somogy megye lesz. Valószínűleg szerdán tetőzik a meleg. A megye déli, délnyugati részein akár 25-26 fokot is mérhetünk majd a kora délutáni órákban, de az északabbi tájakon sem várható 24 foknál hűvösebb. Ezek az értékek jó 8-10 fokkal magasabbak a sokévi átlagnál. A hét második felétől is csak pár fokot eshet vissza a hőmérséklet, még így is átlag felett marad.

A Kárpát-medence továbbra is egy anticiklon és egy nyugati ciklon közös áramlási rendszerébe tartozik. A ciklon előoldali áramlásában meleg, többnyire száraz levegő érkezik hozzánk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű, esetleg átmeneti gyenge zápor előfordulhat majd a Balaton térségében. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-24 fok körül alakul, késő estére 13-18 fokig hűl a levegő.



Szerda: Többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-14 fok között alakul, völgyekben néhol köd is kialakulhat. A délutáni órákra 23-26 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök:
Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet jelentéktelen zápor. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet 11-15 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. Délutánra 20-23 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások:
A hét nagy részében marad a meleg idő. Vasárnapról hétfőre kisebb lehűlés érkezhet.



A hőmérsékleti térképen a fekete nyíl jelzi, ahogy Afrika irányából egy meleg nyelv nyúlik fel Európa középső részén keresztül egészen Skandináviáig. A kontinens egyik legmelegebb térsége hazánk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok