fagyi

Megdőlt az országos melegrekord Kaposváron. Reggel ugyanis az átlagosnál 10 fokkal többet, 16,1 fokot mutatott a hőmérő. Napközben is a kora nyári hónapokra jellemző idő volt. A járókelők levetkőztek és a teraszok is megteltek. Időjósunk szerint a hét közepéig még melegebb lesz. 

Sorban álltak ma a fagyiért az emberek, akárcsak nyáron. Az üzletvezető be akart zárni a héten, de a meleg miatt meggondolta magát. Jól tette, egymást érik a vendégek.

A legtöbb járókelő kabát nélkül sétált. Többen pedig rövidujjúra vagy rövidnadrágra vetkőztek. Sőt akadt aki strandpapucsra cserélte a cipőt. A teraszok is megteltek. Sokan élvezték a napsütést.

És volt aki nem csak a sütkérezés miatt örült a melegnek, hanem a fűtésszámlájára is gondolt.

-Az még csodálatosabb, hogy elhalasztódik legalább 2-3 hetet nyerünk ezzel - Weident Mária.

A hajnali 16 fokos minimum hőmérséklettel több évtizedes országos rekord dőlt meg.

- Egy Brit szigeteki ciklon okozza a ezt a meleg időt. Ennek a ciklonnak az előoldali áramlásába tartozik Magyarország. És jön fel Afrika felől a meleg és a száraz levegő - mondta Szalinay Tibor, a KaposPont időjósa.

Van azonban árnyoldala is a szokatlan melegnek. A keringési problémákkal küszködők biztosan nem örülnek neki.

- Melegfrontban általában aluszékonyabbak, fáradékonyabbak az emberek. Inkább leesik a vérnyomás minthogy magasabb lenne. A melegben ugye kitágulnak az erek. Nagyobb lesz a folyadékveszteség is - tette hozzá Dr. Kerkovits Gábor, a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológusa.

Ilyenkor a vérnyomásos rosszullétek száma is jelentősen megnő. A főorvos ezért azt tanácsolja, igyanak a szokásosnál többet a vérnyomásproblémákkal küzdők, úgy jobban viselik a rosszullétet.

Címkék: rekord, ősz, nyár, meleg, kaposvár, egészségügyi anyagok, időjárás