Pénteken még egy gyenge hidegfront súrolja megyénket északnyugat felől, amely jelentős változást nem okoz. Felhőátvonulások lesznek, megerősödhet az északnyugati szél, de emellett néhány órás napsütés is valószínű. A hét végétől kezdve, délnyugati áramlással, több hullámban száraz és egyre melegebb levegő ér el minket. Eleinte 18-20 fok körüli felmelegedésre számíthatunk, majd vasárnaptól, de főleg a jövő hét elejétől megjelenhetnek a 20-25 fok közötti hőmérsékleti értékek is a legmelegebb délutáni órákban. A hajnali órák hőmérsékletei is fokozatosan enyhülnek.

A jelenlegi számítások szerint, a hétfői gyenge fronttól eltekintve a kellemes meleg idő tartós maradhat. Továbbra is meg kell említeni mint bizonytalansági tényezőt, a  ködöt. Azon a kevés helyen, ahol tartósabban megmarad, jelentősen befolyásolhatja a délutáni hőmérsékletek alakulását. Valószínűbb azért, hogy nem ez lesz majd a jellemző.

Nyugat-Európa felett egy ciklon örvénylik, hazánk ennek az előoldali áramlásába kerül a hét végétől. Tartós délnyugati áramlás veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: Felhőátvonulások várhatók, emellett néhány órás napsütés is valószínű. Legfeljebb gyenge futó zápor alakulhat ki néhol. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali órák legmagasabb hőmérséklete 16-20 fok körül alakul, késő estére 7-10 fokig hűl a levegő.


Szombat: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 4-8 fok között alakul, ködképződésre is számítani kell. A délutáni órákra 15-20 fok közé melegszik a levegő.



Vasárnap: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 18-22 fok között várható.



Távolabbi kilátások: A hónap végéig maradhat az átlagosnál melegebb idő. Néha egy-egy gyenge front súrolhat minket, de jelentős változást ezek nem okoznak. Nemzeti ünnepünkre most késő nyárias idő látszik, akár 24-25 fokokkal.

A jövő hét elejétől várható hőmérsékletek a GFS modell alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: egészségügyi anyagok, ősz, előrejelzés, szalinay, somogy, kaposvár