A reggeli ködök feloszlása után többfelé várható néhány órás napsütés. A ciklon áramlási rendszerébena meleg mellé időnként csapadék is érkezik záporok formájában. Vasárnap kissé szárazabb levegő áramlik fölénk, de elvétve továbbra sem lehet kizárni kisebb záporok kialakulását. A következő néhány napban marad a mostanihoz hasonló, kissé változékony enyhe idő. A délutáni órák hőmérséklete kezdetben 23-24 fokig emelkedik, majd a jövő hét elejétől néhány fokot visszaesik, de így is 20 fok körül marad. Jelentősebb változás szerdától kezdődhet időjárásunkban.

A Kárpát-medencétől délnyugatra örvénylő ciklon áramlási rendszerébe tartozunk. Váltakozó nedvességtartalmú, enyhe levegő áramlik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: A reggeli ködök feloszlása után változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Napközben elvétve kialakulhat még kisebb zápor. Délutánra 20-24 fok közé melegszik a levegő, késő estére 10-15 fokig hűl.



Hétfő: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütés valószínű. Néhol kialakulhat majd kisebb zápor. A reggeli órák hőmérséklete 6-11 fok körül alakul, ködfoltok kialakulására számítani kell. A délutáni órákra 18-21 fokig melegszik a levegő.



Kedd: Változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, kisebb eső zápor előfordulhat majd. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 7-12 fok körül alakul, ködfoltok is kialakulhatnak a hajnali óráktól. Délutánra 18-21 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: Jövő hét szerdán egy hidegfront érkezik jelentős csapadék és erős északnyugati szél kíséretében.Jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A mostani számítások szerint a lehűlés nem lesz tartós, a hét végére ismét visszatérnek a kellemes,  20 fok körüli hőmérsékletek.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok