FRISSÍTVE: Somogy megye középső sávjában vannak jelenleg zivatarok(piros kör). Kaposvár északnyugati városrészében nemrég felhőszakadás volt. Horvátországban megjelent egy következő zivatarzóna, ez valószínű hogy a megye nyugati részét fogja majd érinteni.

Megérkezett a tőlünk délnyugatra levő zivatar kifutószele. Somogy déli határánál is van egy szupercella kezdemény. Ezt a fekete körök jelzik.

kép

Mint azt már reggel is megírtuk: heves zivatar, nagy szél, sőt jégeső is jöhet. Emiatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A met.hu előrejelzése szerint a zivatarokat elsősorban a Dunántúlon (annak is főként a déli, nyugati felében) helyenként viharos széllökés (60-80 km/h), felhőszakadás (> 20-30 mm) és kisebb méretű jég (1 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérheti. Az ország többi részén inkább csak szélerősödés (> 50-60 km/h) és lokálisan intenzív csapadék (15-25 mm) valószínű környezetében. A Dunántúl nyugati, déli megyéiben egy-egy intenzív vagy akár heves zivatar is kialakulhat 80 km/h feletti széllökéssel és 2 cm átmérő feletti jéggel.



A radarképen,  zivatarlánc kialakulása látszik A nyilak mutatják a rendszer mozgási irányát.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok