Péntektől déli áramlással mediterrán eredetű egyre melegebb, de néha továbbra is nedves levegő érkezik hozzánk. Több lesz a napsütés, melegszik a levegő, de megjelenhetnek majd a nyárias záporok esetleg zivatarok is.

Ezzel együtt fülledt meleg idő várható. A hőmérsékletek az átlagos fölé emelkednek. Péntekre már elérhetjük a 23 fokot, majd szombat vasárnap akár a 25 fokot is megközelítheti a hőmérséklet a délutáni órákban. Késő nyárias idő köszönt be pár napra.

Egy sekély ciklon hatására déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett.

Több hullámban érkezik a mediterrán eredetű hol száraz, hol nedvesebb levegő.

A következő 24 órában szárazabb léghullámok érnek el minket, majd péntektől ismét kissé nedvesebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: a reggeli köd feloszlása után, a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet. Változóan felhős idő várható, eleinte még előfordulhat kisebb eső. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő, késő estére 12-15 fokig hűl majd.



Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Az időnként megnövekvő felhőzetből helyenként előfordulhat majd zápor, esetleg zivatar.

A délies szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-11 fok körül alakul, foltokban köd képződhet hajnaltól. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.



Szombat: változóan felhős idő várható, több órás napsütéssel. Továbbra sem lehet kizárni egy-egy nyárias zápor, esetleg zivatar kialakulását. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 8-12 fok körül alakul, ködképződéssel is számolni kell hajnalban. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál melegebb, kissé változékony idő, majd jövő hét közepétől átmeneti lehűlés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, somogy, ősz, kaposvár, egészségügyi anyagok