Kovács Istvánt már a korábban bemutattuk a Kapospontban.

A medence porckopással küzdő férfit már 2012 januárjában felvették a műtéti listára. De előreláthatólag csak jövő év

A férfinak így több mint 2 évet kell várni. 10 ezren élnek hozzá hasonlóan az országban.

Somogyban a hivatalos várólista szerint csaknem 2200-an várnak különböző beavatkozásra. Az OEP szerint azonban ez is torz képet mutat. Ezért szeptembertől pontosabban, új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat. A betegek adatait havonta ellenőrzik és ha eltérést találnak a lista és a valóság között, akkor megbírságolják az adott kórházat.

Úgy tudjuk minden egyes hibáért 30 ezer forintos pénzbüntetést szabnak ki. Egyes nagy kórházak így akár 50 millió forint havi bevételtől eshetnek el.

A Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke szerint több tényező torzíthatja a várólistákat. Gyakran a betegek kérik magukat későbbi időpontra, mert akkor érnek rá. Ráadásul ragaszkodnak az orvosukhoz és kivárják, amíg hozzá kerülhetnek.    

Androsofszky Zsolt, a Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke telefonban elmondtra:
Nagyon sok esetben a betegeknek külön igényük van arra, hogy melyik orvoshoz szeretnének menni, melyik napon szeretnének menni, melyik napszakban szeretnének menni. Esetleg bizonyos napok- hetek is jók nekik, így az előjegyzési listák sokoldalúak.   

A hivatalos lista szerint van olyan beavatkozás, amire a kaposvári kórházban kell az egyik leghosszabb időt várni. Megkérdeztük ennek valóságtartalmáról a kórház sajtófőnökét, aki közleményt ígért a témában, ez azonban adásunkig nem érkezett meg.

Címkék: torz, vip, hibás, várólista, kórház, egészségügyi anyagok