Kedden a csapadék utánpótlása megszűnik, a ciklon eltávolodik, ugyanakkor megkezdődik a hideg szibériai levegő beszivárgása. Szerdától már a napot is láthatjuk, ugyanakkor a derült éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Eleinte talaj menti fagyok lesznek, majd a hét második felében már 2 méteren is fagyni fog a hajnali órákban Somogy megye területén.

Egy ciklon előoldali áramlásában enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő határozza meg a Kárpát-medence időjárását. A délnyugati területeken sokfelé esik az eső, ugyanakkor északkeleten süt a nap. Szerdától az említett ciklon hátoldalára kerülünk, ezért már az északkeleti áramlással érkező száraz, hideg levegő veszi át az uralmat időjárásunk felett.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: Erősen felhős, vagy borult lesz az ég, többfelé kell számítani esőre, záporesőre.Sokfelé lesz jelentős mennyiségű csapadék. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra mindössze 10-12 fokig melegszik a levegő hőmérséklete. Késő estére 8-12 fokig hűl a levegő.



Kedd: Eleinte még lehet eső, zápor majd csökken a csapadékhajlam, az északkeleti szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul.A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, ahol rövid időre kisüt a nap ott 15 fok is előfordulhat.

Szerda: Változóan felhős idő várható,  néhány órás napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél élénk lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 2-6 fok között alakul, talaj menti fagy néhol már előfordulhat.A délutánra 10-15 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét közepétől napról-napra hidegebb lesz. A nappali órák hőmérséklete a hét második felétől csupán 10 fok körül alakul a napsütés ellenére is. A reggeli órák hőmérséklete, a  csütörtök és vasárnap közötti időszakban 0,-3 fok körül alakul. A mostani számítások szerint vasárnaptól  melegedés kezdődik a magasban, de ismét nedvesebb levegő érkezhet és erősödhet a ködhajlam.




Az ábra a következő 3 nap össz, csapadékmennyiségét mutatja mm-ben.)
A vasárnap hajnaltól kedd reggelig lehulló csapadékmennyiség legvalószínűbb területi eloszlása a jelenlegi számítások alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tibor, időjós, yolo, kapospont, egészségügyi anyagok