Szén monoxid

Elindult a fűtési szezon Kaposváron. A kéményseprők szerint ilyenkor mindenkinek ajánlott átvizsgáltatni a kéményeket, nehogy tragédia történjen.

A fűtési szezon kezdetén megnő a kéményseprők forgalma. Takátsy Tibor ilyenkor naponta 60 kéményt ellenőriz. Tapasztalatai szerint az öregebb épületekben a legtöbbször rossz állapotúak a kémények.

- A szilárd tüzelésnél a fánál, a szénnél, ha nem okosan csinálja az ember, akkor borzasztóan tönkre lehet tenni egy kéményt. Át tud kátrányosodni a kémény fala, akkor onnantól kezdve a lakásban állandóan lehet érezni ezt a kátrány és koromszagot,  a vakolat megbarnul - árulta el a Kapos Kéményseprő Kft. kéményseprője, Takátsy Tibor.

A szakember a legtöbb esetben azt javasolja, hogy béleljék ki a régi kéményeket, így azok biztonságosabbak lesznek.

Rózsahegyi Lászlónénak is ezt javasolták. Hozzá évente egyszer jönnek ellenőrizni. Az asszony azt mondja: fontos, hogy szakember vizsgálja át a kéményt.

- Az ember hallja úgyis a tv-ben, hogy nagyon sok helyen probléma van. Gázmérgezés, oxigént elvon és bizony mérgezést kaphatnak az emberek, akik ezt nem korrigálják - mondta Rózsahegyi Lászlóné.

Bár a fűtési szezon még el sem kezdődött igazán, máris megérkezett az első baleset. Ugyanis egy hibás kémyényből kipattanó szikra lángra lobbantotta egy szabási ház berendezését.

A tavalyi fűtési szezonban senki nem halt meg szén-monoxid mérgezésben. A katasztrófavédők szerint: hogy idén se történjen tragédia, ezt megfelelő ellenőrzéssel el lehet kerülni.

- Nagyon célszerű, hogy szakember vizsgálja felül ezeket a készülékeket és mondja meg, hogy mi a probléma vele, javítsa ki esetlegesen, hogyha hozzá kell nyúlni ehhez a készülékhez, ugyanis ha nem megfelelő a belső kialakítása, elszennyeződött, akkor már egy potenciális veszélyforrás a kéményen kívül - tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei hatósági osztályvezetője, Takács Attila.

Négy napja égnek a gázkazánok a kaposvári távhőközpontban. Az őszi hideg idő miatt döntöttek úgy, hogy elindítják a távfűtést Kaposváron.

- Úgy láttuk a múlthéten, hogy a hétvégi lehülésre fel kell készülni. A múlt hét pénteken át álltunk a téli üzemre, gyakorlatilag azóta keringetjük a melegvizet a teljes egész rendszerben - mondta a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt.vezérigazgatója, Vida Zotmund.

Kaposváron, a távhő fűtött, csaknem 7000 lakás és intézmény közül, mindössze 10 %-ka kérte, hogy kapcsolják be október 15-e előtt a fűtést. Amelyik társasház még kéri hogy, idő előtt legyen meleg a lakásban, a 82/413-775 számon jelezheti.

Címkék: szén, monoxid, mérgezés, kémény, fűtés, egészségügyi anyagok