A front előtt még magasra, általában 20-25 fokig emelkedik a hőmérséklet. Péntekre jó 6-8 fokkal visszaesik a hőmérséklet, a hajnali órákban helyenként 5 fok alá is csökkenhet majd. Péntek napközben felhős, hűvös idő lesz, néhol előforduló kisebb esővel, a hőmérséklet 15-18 fok között alakul, de lesznek helyek ahol nem lesz melegebb 15 foknál. Szombaton a reggeli hideg, ködös idő után kissé nyugodtabb idő valószínű. Vasárnaptól újabb változás várható, délnyugatról felől enyhe, nedves, míg kelet felől hideg szibériai eredetű levegő ér el minket. További lehűlés várható.

Európa keleti felén egy ciklon örvénylik, a következő napokban ez a képződmény határozza meg időjárásunkat. Hideg levegő áramlik hozzánk, ugyanakkor vasárnaptól egyre nedvesebb is lesz ez a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: A nap első felében derült idő lesz, néhány órás napsütéssel. A délutáni óráktól időnként erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan lehet majd zápor,zivatar. Az északi szél megélénkül, megerősödik. A délutáni órák maximum hőmérséklete 20-25 fok között alakul ,késő estére 12-16 fokig hűl a levegő.



Péntek: Többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként kisebb eső is előfordulhat majd. A leghidegebb reggeli órák hőmérséklete 5-10 fok között valószínű, de előfordulhat néhol ennél hidegebb is. Foltokban köd képződhet. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő, de lesznek helyek ahol 15 foknál nem lesz melegebb.



Szombat: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 5-10 fok között alakul, de egy-két helyen ennél hidegebb is lehet. Többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 16-19 fok közé melegszik a levegő, de csak néhol, a napsütéses helyeken közelítheti meg a hőmérséklet a magasabb értéket.



Távolabbi kilátások: Vasárnap délnyugat felől csapadékzóna éri el Somogy megyét. Délutántól elered az eső, amely jellemző lesz a hétfő és keddi napra is. További lehűlés várható, a csapadékos időszakban a délutáni legmelegebb órákban is mindössze 10-12 fokokat mérhetünk majd, különösen hétfőn,kedden. Szerdától javulás látszik, de marad a változékony hűvös idő.

Figyelmeztetés: Mivel az erős lehűlést okozó hidegfront meleg levegőre fut rá megyénkben, ezért nem lehet kizárni a hevesebb zivatar lehetőségét sem. Zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok