Hazánk egyre inkább a két ciklon áramlási rendszerébe kerül. Csütörtök napközben még a délnyugati áramlás hatására, meleg levegő érkezik hozzánk, ennek köszönhetjük majd a kellemes késő nyárias hőmérsékletet, ugyanakkor délután már egy hidegfront alakítja időjárásunkat, péntekre jelentős lehűlést okozva.

tibi


A szombati átmeneti viszonylag kellemes idő után vasárnaptól, a két ciklon keveredési zónájába kerülünk. Délnyugat felől enyhe, nedves, kelet felől hideg szibériai eredetű levegő áramlik hozzánk. A mostani számítások szerint vasárnap délutántól borús, csapadékos idő kezdődik, amely meghatározhatja a hétfő, és részben a kedd időjárását is. A hőmérséklet visszaesik, főleg az esős időszakokban novembernek megfelelő értékeket mérhetünk majd. Összességében, főleg Somogy déli, délnyugati felén, jelentős eső is előfordulhat a vasárnap és kedd közötti időszakban. Szerdától kicsit javul az idő, de továbbra is hűvös lesz.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, időjós, tibor, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok