A front átvonulását jelentős csapadék és viharossá fokozódó szél jelzi majd. Kedden lesznek helyek megyénkben is ahol a legmagasabb hőmérsékletek a 15 fokot is alig érik majd el. Szerdán az átmeneti szünet után az esti óráktól újabb csapadékzóna érkezik, amely a további napok időjárását is meg fogja határozni. Továbbtart a csapadékos hűvös szeptember.

A Nyugat-Európában örvénylő hatalmas ciklon áramlási rendszerébe kerülünk ismét. A légörvény esőt és lehűlést okozó frontjai egymás után érik el a Kárpát-medencét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: többnyire napos idő várható, de időnként megnövekedhet a felhőzet, csapadék nem valószínű. A délutáni órákra 22-24 fok köré emelkedik a hőmérséklet. A késő esti órákra 13-18 fok közé hűl a levegő hőmérséklete.


Hétfő: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég. Az esti óráktól nyugat felől vastagszik a felhőzet majd, esetleg zápor is előfordulhat már. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet általában 10-15 fok körül alakul, néhol pára és ködfoltok is kialakulhatnak. A délutáni órákban 20-24 fok között alakul a hőmérséklet.



Kedd: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé lesz eső, záporeső. Többfelé lehet jelentős mennyiségű csapadék. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Az esti órákra felszakadozik a felhőzet.  A reggeli órák hőmérséklete 10-15 fok körül alakul, míg a délutáni órákban 13-18 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: Egyelőre nem látszik változás az időjárási helyzetben. Folytatódik a változékony, átlagosnál hűvösebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, csapadék, ősz, eső, egészségügyi anyagok, időjárás