tandemtúra 1.jpg

Augusztus 16-20. között immár harmadik alkalommal vág neki a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a Balaton körüli biciklitúrának, amelynek központjában a mozgás áll, valamint hogy egészséges és fogyatékossággal élő emberek fogják meg egymás kezét, és nyissák ki együtt a világot.
A Mozdulj! Egyesület túrája igazi közösségformáló program, ahol látók és látássérültek tandembicikliken – hátul a vakok, elől a látók – sportolva szelik a kilométereket; egymástól tanulva és egymást segítve köthetnek igazi barátságokat.

„A célunk az, hogy a programok során ne csak elfogadjuk látássérült barátaink fogyatékosságát, hanem megtapasztaljuk és megismerjük, hogyan élnek ők. A közös élményekkel, az olykor elénk gördülő akadályok legyőzésével tanulunk egymástól. Sokan nem is gondolnák, milyen gyorsan össze tud szokni a két fél egy biciklin: a látássérültek hamar felveszik vezetőjük tempóját, ráhangolódnak a másikra, hiszen tekerés közben folyamatosan fenn kell tartani a kapcsolatot” – mondta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

tandemtúra 3.jpg

Az idei a harmadik év, amikor a Mozdulj! Egyesület csapata nekivág a több, mint 200 kilométeres távnak. Van olyan résztvevő, aki minden évben velük tart. Az egyesületet örömmel tölti el, hogy egyre több emberhez jut el a felhívás: csatlakozzon a különleges programhoz. Míg az első túrán 25 fő vett részt, tavaly már 30 és 35 fő között mozgott a csapat létszáma, és idén is nagyjából ennyi résztvevőre számítanak.

„A táv ugyan hosszúnak tűnik, de még a legkevésbé edzetteknek sem kell aggódniuk, hiszen az első nap 70, aztán 45, majd 40, és végül 65 kilométert teszünk meg. Egyszerre tehát nem megerőltető, és akik útközben fáradnak el, azoknak lehetőségük lesz a kísérő autók valamelyikébe átülni” – tette hozzá Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület titkára.

tandemtúra 4.jpg

A tandemezés mellett múzeumokat is útba ejt a csapat, meglátogatják az első túrán ültetett emlékfákat és persze a balatoni fürdés sem marad ki. A Mozdulj! Egyesület különlegességgel is készül: a Balatonalmádi Borfesztiválon egy fél órás műsort adnak. A közönséget Kanyó Zsolt paralimpikon köszönti, majd az esemény arca, Krizbai Teca énekel, végül Sas Sándor paralimpikon adja elő „Indulj el!” című dalát, ami egyben a program indulója, és elhangzik az egyesület által hirdetett „Pillanat varázsa” című versíró pályázat győztes szerzeménye is.

„Azért, hogy mások is megtapasztalják a tandemtúráinkon átélt élményeket, egy felhívást indítottunk a hozzánk hasonló szervezeteknek. Szervezzenek olyan programot, amelynek keretében fogyatékossággal élők és egészségesek közös sportolás révén szerezzenek életre szóló élményeket” – tájékoztatott dr. Tálos Mariann.

tandemtúra 2.jpg

Címkék: mozdulj, tandem, vak, segít, bicikli, Balaton, egészségügyi anyagok