A jól bevált akció miatt egyre kevesebb alkalommal büntetnek a hatóságok.

A töröcskei városrészt járják a kaposvári közterületfelügyelők. Folyamatosan ellenőrzik a város belterületeit.


- Szeretnénk megelőzni a bajt, szeretnénk, ha minél kevesebben szenvednék meg az allergén növények virágzásának a következményeit. Különösen a parlagfű veszélyes éppen ezért járjuk a területet - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán.

Ha fertőzött területet látnak azt lefényképezik, és felszólítják a tulajdonost, hogy irtsa ki a gyomnövényt, erre 24 órát adnak. Ha ezt nem végzi el, akkor az önkormányzat a tulajdonos költségére lekaszáltatja a területet. A gondatlanok bírságot is kaphatnak. A büntetés 15 ezer forinttól, 5 millióig terjed. Idén egyébként már 15 bejelentés érkezett elhanyagolt terület miatt.

A külterületeket a földhivatal ellenőrzi, a büntetést pedig a növényvédelmi igazgatóság szabja ki. Tapasztalataik szerint a parlagfű kommandónak köszönhetően egyre kevesebb a fertőzött terület.

- Évről, évre folyamatosan csökken. Három évvel ezelőtt még majdnem ezer hektárnyi terület volt, ami ellen el kellett járnunk, a tavalyi évben már csak 335 hektár, és hát bízunk benne, hogy talán idén is tovább csökken ez a szint - mondta az SMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője, Novák Csaba.

Az időseknek és a betegeknek, amennyiben nincs segítségük, ingyen lekaszálja an területet az önkormányzat. Szociális kaszálás idén eddig 4 esetben történt.

Ingyenes parlagfűvonal: 80/205-230

Címkék: vonal, ellenőriz, kommandó, parlagfű, egészségügyi anyagok, kaposvár