A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzése szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezekben a megyékben 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Ennél is melegebb lesz, és 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megye, valamint a főváros területén. Ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

41 fok


Emellett az ország nagy részére - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre - a várható felhőszakadás és heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetésében azt írta: szombaton a késő délelőtti óráktól az ország középső területein több helyen alakulhat ki zivatar, amelyet viharos széllökés, jégeső és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kísérhet.

Hétfőn talán ideér a hűsítő zápor

Szombatra már pár fokot csökken a hőmérséklet, azonban még így is felforrhat az agyunk.

Vasárnap is folytatódik a lehűlés. A többször erősen felhős ég mellett néhány órás napsütésre mindenütt számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatarok környezetében fokozódhat viharossá a szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28,33 fok között alakul.

Hétfőn viszont már valóban felfrissülhet az idő: a többször erősen felhős ég mellett néhány órás napsütésre mindenütt számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, a Kisalföldön, valamint zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 29 fok között alakul.

Az előrejelzések szerint a hét további részében is marad az erős légmozgás, és kánikulára sem kell számítani.

Címkék: riadó, eső, kánikula, hőség, meleg, egészségügyi anyagok