Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül, az ország egész területére figyelmeztetést rendelt el a hőség miatt az OMSZ. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzés szerint a meteorológiai szolgálat tizenegy megyére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.


Az extrém UV-B sugárzás is meghaladhatja a figyelmeztetési értéket. Hétfőn 7,6-os (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A többi megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Napközben 31-34 fokig melegedhet a levegő.
A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország északkeleti részének kivételével szerdáig hasonlóan magas hőmérsékletre lehet számítani.
A Balaton vize folyamatosan is folyamatosan melegszik, ma reggel már 24 fokig ugrott fel a hőmérő higanyszála.
Csütörtökig egészen biztosan marad a kánikula.

Hétfőn túlnyomóan derült, csapadékmentes időre számíthatuk, csupán az északkeleti határszélen lehet csekély valószínűség mellett szélerősödéssel kísért zápor, zivatar. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 34 fok között várható, késő este 22, 27 fokra számíthatunk.

Kedden derült, száraz idő várható. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 35 fok között alakul.

Szerdán már helyenként a szél is tiszteletét teszi, erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és néhol helyi zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti, keleti szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében megerősödhet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 35 fok között alakul.

Címkék: riadó, omsz, hőség, somogy, egészségügyi anyagok, kaposvár