A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását eddig 569 egységben ellenőrizték a tisztiorvosi szolgálat munkatársai Somogyban. Az ellenőrök főként a közforgalmú intézményeket, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, de megfordultak munkahelyeken, egészségügyi szolgáltatóknál, közoktatási intézményeknél és közterületeken is. Az ellenőrzések munkaidőn túl, hétvégén, és az éjszakai órákban is folytatódtak. Utóbbiakat 24 esetben (egészségügyi szolgáltatónál, munkahelyeken, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben) végeztek az ellenőrök.

A közterületi ellenőrzések egy része a közterület-felügyeleti szerv, a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben végzett éjszakai ellenőrzések pedig a helyi rendőrkapitányság munkatársaival közösen zajlottak.

Az akcióellenőrzés eddigi állása szerint: az üzemeltetők ismerik, és be is tartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

Két egységnél azonban szabálytalanságokat tapasztaltak: egy munkahelyen az ellenőrzés idején az irodában dohányzott, egy vendéglátó egységben pedig nem volt egyértelműen jelölve a dohányzásra kijelölt hely, valamint maga a kijelölés sem a jogszabály előírásainak megfelelően történt. A fenti szabálytalanságokért összesen 220. 000 Ft egészségvédelmi bírságot szabtak ki az üzemeltetővel, a foglalkoztatóval és a dohányzó személlyel szemben.

Címkék: lecsap, ántsz, ellenőr, akció, bírság, egészségügyi anyagok