Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a Facebook-oldalán azt írta: már harmadik hete tartja magát stabilan az influenza Európában. A január 28. és február 3. közötti időszakról 27 ország jelentett adatokat az ECDC-nek, közülük 19 számolt be földrajzilag is kiterjedt influenzajárványról.

Az időszerű somogyi influenzahelyzetről a KaposPontban legutóbb itt tudósítottunk. Megyénkben pár napja lépte át a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma.

A Magyar Táviratiu Iroda tudósítása szerint, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban nőtt.

A környező országok közül Ausztria, Szlovénia és Horvátország földrajzilag kiterjedt, Szerbia regionális, Románia, Ukrajna és Szlovákia helyi influenzajárványokról adott jelentést az ECDC-nek, illetve az Egészségügyi Világszervezetnek.

Az európai influenza-figyelőszolgálat indulása óta az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiból fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírusokat - írta az ÁNTSZ. Kiemelték: a jelenleg Európában cirkuláló influenzavírusok ellen hatékonyan véd a szezonális influenza elleni vakcina.

A védőoltást még mindig érdemes kérni, mivel az oltás után 10-14 nappal kialakul a védettség, Magyarországon pedig az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint még csak most vált országossá az influenzajárvány, és az influenzaaktivitás egészen áprilisig is eltarthat - írta az ÁNTSZ jelentésében.

Címkék: véd, olt, járvány, megbetegedés, influenza, vakcina, egészségügyi anyagok