Összesen 26 ország jelentett adatokat a 2013. január 14. és 20. közé eső időszakról. Közülük 17 számolt be arról, hogy növekedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, öt nyugat-európai államban azonban már csökkenni kezdett az esetszám.

A megelőző hetihez képest eggyel több, 13 ország jelentett földrajzilag kiterjedt influenzajárványt: Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia és Anglia.



A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően továbbra is az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában is. Aki most kéri a védőoltást, annak még mindig jó esélye van arra, hogy elkerülje az akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést. A védőoltás az influenza leghatásosabb ellenszere!

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik a népesség legalább 1-5 százalékát lefedik. A hálózatban az Európai Unió illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz (kivéve Liechtensteint). Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak adatot a nemzeti központoknak. Ezek az adatok kerülnek az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben összesítésre. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak - tette közze facebook oldalán az ÁNTSZ.

Somogyban a tavalyihoz képest kissé magasabb, az előző hétekhez viszonyítva nagymértékben, több, mint kétszeresére emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Közösségi halmozódást eddig még nem regisztráltak, és influenza vírust sem mutattak ki.

A szakértők szerint még most sem késő beoltatni magunkat.

Címkék: betegség, influenza, oltás, egészségügyi anyagok, járvány, somogy