A világ szinte minden táján, így Magyarországon is , nők és férfiak milliói vannak túl sikertelen fogyókúrákon, vitalizálást ígérő diétákon. Hetekig, hónapokig tartó szenvedés, lemondás és általában sok-sok elköltött pénz után az eredmény legtöbbször csupán a kúra ideje alatt látható.  Nem egyedi, hogy a fogyókúrázó később több kilót szed föl, mint amennyit leadott.   

A témáról a Metodic Kaposvár dietetikus, táplálkozási szakértője, Heszberger Edina beszél.

fogyókúra


— Induljunk ki abból az alapvető tényből, hogy különbözőek vagyunk. Azonban nem elég csupán az alkattal magyarázni az elhízást, és az alacsony energiaszintet. Mélyebbre kell ásnunk, egészen a forrásokig, a táplálkozásig, mert nemcsak kívül, de belül sem vagyunk egyformák. Több évtizedes kutatások, vizsgálatok is alátámasztották, hogy az anyagcserénk különbözősége határozza meg a táplálékok hasznosulását, vagy éppen káros hatását a testünkben. Ez az oka annak, hogy nem működnek a sablon diéták, hiszen ugyanannak a tápláléknak más a hatása az eltérő anyagcseretípusba tartozó szervezetre nézve.

Gondoljuk csak végig: egy eszkimónak és egy indiainak is más élelemre van szüksége ahhoz, hogy teste optimálisan tudjon működni.  A nem megfelelő táplálék folyamatosan irritációnak teszi ki a testet, amelyből kialakulhatnak az allergiák, majd a betegségek. Mindenkinek szüksége van napi minimum kalória bevitelre. Ha a diétázó a szükséges minimum alatti mennyiséget fogyasztja, akkor rövidtávon lehet, hogy jobban érzi magát, de a szervezete ez idő alatt úgynevezett „vész-üzemmódba” kapcsol, és ha a diéta után visszatér a régi étkezési szokásaihoz, onnantól a szervezet mindent tartalékolni fog. Ez vezet a visszahízáshoz, a jojó-effektushoz.

Mire alapozza a Metodic-módszer a személyre szabott táplálkozási tanácsadást?
—  50 év kutatási eredményei bizonyítják módszerünk hatásosságát. Egy német orvostechnikai műszer segítségével először meghatározzuk páciensünk anyagcsere típusát. Ennek megfelelően állapítjuk meg, mit kell ennie ahhoz, hogy a szervezete az idegrendszerét-, a hormonrendszerét-, és az emésztőrendszerét tekintve egyensúlyba kerüljön.  Manapság divatos a koleszterinmentes és szénhidrátszegény étrendet ajánlani, pedig az nem minden szervezet számára lehet hatékony és elégséges. Bármilyen furcsának tűnik, vannak olyan típusú emberek, akiknek jó minőségű szénhidrátokban gazdag étrendet kell fogyasztani, ezáltal érik el az optimális testsúlyukat és nyerik vissza energiájukat. Másoknál pont az ellenkezője igaz, fehérjékben és zsírokban gazdag táplálékra van szükségük. Ezért is fordulhat elő, hogy családon belül az azonos táplálkozási szokás az egyik embernél nem okoz túlsúlyt, a másiknál viszont igen.

Mit tudhatunk meg a méréskor?
— A mérés eredményeiből az anyagcsere típust deríthetjük ki, ami alapján meghatározható, hogy a páciensnek milyen gyakran, mennyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot kell fogyasztani. Tehát nem csak a bevitt kalória mennyisége a fontos, hanem az összetétele is. Ezért egyénenként állítom össze a mintaétrendet. Olyan élelmiszerlistával kiegészítve, ami segíti a páciens mindennapi helyes táplálkozását.

Mi történik a szervezetben a változtatások hatására?

— A helyes étrend természetes „mellékhatásaként” normalizálódik a testsúly, szabályozódik a vércukorszint, a vérnyomás, elmúlhat a reflux, megoldódhat akár egy pajzsmirigyprobléma is. Erősödik az immunrendszer és megnövekszik az energiaszint, mert felszabadul az az energia, amit a test eddig a nem megfelelő táplálék feldolgozására fordított. A Metodic-módszer azért több, mint a sablon diéták, vagy a divatos fogyókúrák, mert az egészséget szem előtt tartva veszi figyelembe a szervezet egyedi genetikai, és életviteli sajátosságait.

http://www.youtube.com/watch?v=q8Pdve0SeM0&noredirect=1


Ingyenes előadás testösszetétel-méréssel:

Kapos Étterem

2013. Március 25-én, hétfőn, 18.00 órakor.


Foglaljon helyet az ingyenes előadáson regisztrációval:

http://metodic.hu/eloadasok/

Címkék: fogyókúra, a legtöbb, sikertelen, miért, Edina, egészségügyi anyagok