Pénteken és szombaton többfelé csak lassan, illetve részben szállt fel a köd. A meteorológiai szolgálat veszélyjelző előrejelzése szerint többfelé továbbra is ködös marad a levegő. Az ország 13 megyéjében: Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint a főváros területén tartósan, 6 óránál tovább is megmaradhat a köd, és a látástávolság is pár száz méter körül várható.

Péntek este csak nagyon elvétve várható havazás, keleten pedig akár több órás napsütésre is számíthatunk. A gyenge légmozgás mellett napközben akár 2 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A reggeli sűrű köd helyenként tartósabban is megmaradhat.

Szombaton felhős, borús idő várható, nyugaton hószállingózás és gyenge havazás is kialakulhat. A hajnali fagyokat követően plusz három fokig emelkedhet a levegő hőmérséklete.

Vasárnap nyugaton lehet már csak havazásra számítani, délen és délnyugaton főként eső, havas eső várható, helyenként pedig ónos eső is előfordulhat.

A meteorológusok jelenlegi előrejelzései szerint jövő héten újabb enyhülés érkezhet hazánkba, ezért jelentősen csökkentek a fehér karácsony esélyei.

Köd



Az autóval közlekedőknek tanácsos korábban indulni, mivel a köd miatt megnő a menetidő is. A rossz látásviszonyok miatt, a gyorshajtás ilyenkor fokozottabb kockázatot jelent a közlekedőkre. A csúszós utaknak köszönhetően megnőhet a féktávolság.

Sűrű köd esetén célszerű bekapcsolni a ködlámpát. A levegő kitisztulásával viszont már célszerű kikapcsolni, mivel az indokolatlanul használt ködlámpa zavaró és veszélyes lehet a többi autósra nézve, nem utolsó sorban pedig szabálytalan. Az első ködfényszórók a sofőr számára az útfelület szélesebb bevilágítását teszi lehetővé, a szembe haladóknak pedig jobb észlelhetőséget biztosít. Amennyiben a ködben megállásra kényszerülünk, a tompított fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát szabad használni helyzetjelzésre.



Címkék: meteorológia, utak, előrejelzés, köd, egészségügyi anyagok, időjárás