Nézze meg videónkat a hétvégi hóhelyzetről!

 

 

15.15

Kaposváron az autóbuszok minden útvonalon fekete utakon, menetrend szerint közlekednek.

A KVG gépei és munkásai folyamatosan dolgoztak a hétvégén, annyi kilométert tettek meg, amennyi az Adria oda – vissza.  125 autónyi síkosságmentesítőt szórtak ki, és több helyre önmentő anyagot is kihelyeztek. Az időjárás függvényében az utak, járdák és buszmegállók tisztítását folyamatosan végzik - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

14.30

Hóátfuvások nehezítették ma a közlekedést a megye több részén is. Az autósok csak lépésben tudtak haladni. Kaposmérő és Kadarkút között is folyamatosan takarított a közútkezelő, de a szél ott is visszafújta a havat.

11.00

Somogy megyében a 67-es főút Boldogasszonyfa és Simonfa közötti szakaszán a korábban elrendelt kötelező hólánc használatot feloldotta társaságunk - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor.

10.30

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap nem történt baleset a megyében. A Magyar Közút somogy megyei munkatársa a KaposPontnak elmondta, hogy a 67-es úton a hólánc használata még kötelező, azonban a 66-os úton ezt már megszűntették. Az éjszaka a főútvonalakat sózták, de néhol nehezítette, hogy az erős szél visszafújta a havat az útra. A széllökések mérséklődtek, azonban Várda és Orci területén nagyobb hóátfúvások keletkeztek, aminek eltakarításán folyamatosan dolgoznak.

hó

09.00

Vasárnap reggel a tűzoltóságok jelentései alapján: Siófok, hó mentes; Marcali, a hó vastagság 5-6 cm; Nagyatádon a hó vastagsága 10 cm; Kaposváron 5 cm; Barcson 30 cm; Tabon és környékén 1 cm; Böhönyén 10 cm Csurgón 15 cm Kadarkút térségében a leesett hó vastagsága 20 cm. Jellemzően a szél erős, esetenként a viharos sebességet eléri.

A közútkezelő Nonprofit ZRT. tájékoztatása szerint a megye útjai járhatóak, fennakadás nincs. A közlekedés jelentősen lassult. A megyében elzárt település nincs, az utakat folyamatosan takarítják. Jelentésünk időpontjában 23 db saját géppel, 28 fővel és 4 db bérlemény géppel 4 fővel takarítják a megye úthálózatát és további 25 bérelt gép van azonnal alkalmazható, készenléti állapotban. A 66-os számú főúton Szentbalázs és Gödre települések között és a 67-es főúton Simonfa és Antalszállás között a hólánc használata kötelező. A közlekedőket a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, az említett útszakaszokon. A 61-es főúton Böhönye és Iharosberény között hófúvás nehezíti a közlekedést a közút kezelő 2 db géppel rendszeresen tisztítja az érintett szakaszt. A szél jelentésünk időpontjában hótorlaszokat még nem alakított ki.

A szolgáltatók jelentése alapján, a megyében a gáz és elektromos áram szolgáltatás folyamatos, üzemszünet, meghibásodás nincs.

A Kapos Volán diszpécsere arról tájékoztatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy Varászló településre a reggeli járat nem tudott bejutni, minden más településre bejutottak. A közútkezelő az érintett szakaszt tisztítja. A hólánc használatára kötelezett útszakaszokon a járatukat felszerelték a lánccal és ingajárat szerűen közlekedtetik. Járatkimaradás nincs és a menetrendnek megfelelően, azonban késésekkel közlekednek.

A vasúti közlekedésben fennakadásról nem érkezett jelentés.

A Katasztrófavédelem Somogy Megyei Igazgatósága kéri a közlekedőket, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges halasszák el utazásukat. A hólánc használatára kötelezett útszakaszokon hólánc nélkül NE induljanak el.

08.50

Másfél nap alatt 150 munkaórát dolgoztak a KVG gépei és dolgozói Kaposváron. Péntek éjszaka óta folyamatosan kint vannak az utakon. Az összes utat ami sózható felsózták, jelenleg a hóátfúvásos utakat ellenőrzik, s amennyiben szükséges folytatják a sózást.

A viharos szél megszűnte óta nagyobbb hatékonysággal tudnak dolgozni, így ma várhatóan mindenhova odaérnek. Ezúton is kérik az autósokat, hogy a parkolásnál vegyék figyelembe, hogy a hókotrók munkáját zavarhatják, ha rossz helyen állnak meg.

- Nagyobb elakadásról nem kaptunk hírt, mert a kaposváriak többsége figyelembe vette a megváltozott útviszonyokat, így körültekintően és óvatosan közlekedett. A tömegközlekedés várhatóan a mai nap is zavartalan lesz, néhány perces késésekre lehet majd számítani az autóbuszoknál - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

napsütés tél

08.00

Napközben a többfelé erős, olykor viharos északi, északnyugati szél miatt továbbra is számítani kell hófúvásokra. Fagyos idő várható, a maximum-hőmérséklet -2 és -6°C között alakul.
A legerősebb széllökések nagysága a Dunántúlon, északkeleten és Tiszántúlon továbbra is többfelé elérhetik az 50 km/h-t, amely elsősorban délen és keleten továbbra is hófúvást okozhat.

Hétfőre virradóra átmenetileg csökken, majd nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet, kezdetben nyugaton, majd keletebbre is számíthatunk kisebb havazásra, hózáporokra. Jelentősen mérséklődik a szél, marad a fagyos idő, hajnalban délkeleten -15°C alatti értékek is előfordulhatnak.

Kedden sok lesz felettünk a felhő, hószállingózás, kisebb havazás több helyen is kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül a szél, hideg idő várható.

A jövő hét közepén folytatódik a hideg, téli idő, hajnalonta a hóval borított tájakon erős fagyra kell készülni. Szárazabb levegő érkezik fölénk, csütörtökön az ország nagy részén kisüt majd a Nap. Időnként megélénkülhet a szél.

Síterepeinken is jelentősen növekedett a hóvastagság, lassan megnyithatnak a hazai sípályák.

Vasárnap továbbra is kettős fronthatás terheli szervezetünket. Vérnyomás-ingadozás, fejfájás, migrén léphet fel, fokozódik a görcshajlam, a többfelé viharos szél pedig csak ront a helyzeten az arra érzékenyeknél, valamint a hőérzetünk is jelentősen csökken emiatt. A hideg idő a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők számára is megterhelő lehet. Öltözzenek melegen, rétegesen és ügyeljenek végtagjaik melegen tartására. Fogyasszanak vitaminokban gazdag ételeket, italokat!

Címkék: erős szél, hófúvás, tél, Somogy, egészségügyi anyagok, időjárás