Csaknem 300 magyar település nem tudja teljesíteni határidőre azt az uniós előírást, hogy határérték alá szorítsa az ivóvíz arzéntartalmát, karácsonytól ezért honvédségi lajtos kocsik viszik majd az egészséges vizet ezekre a településekre. A végleges szűrőberendezések beépítése pedig még évekig is eltarthat. A magas arzéntartalmú víz miatt könnyebben alakulhatnak ki daganatos megbetegedések.

Évek óta nem iszik a csapvízből egy Somogy megyei család Patalomon, mivel sokkal több arzén van a csapvízben, mint amennyit a szabály enged.

A Csongrád megyei Eperjesre pedig már három éve lajtos kocsi viszi az ivóvizet, itt országosan is rekordmennyiségű az arzén a csapvízben, 13-szorosa az uniós határértéknek. A település polgármestere azt mondja, eleinte mindenki a kocsiról hordta az ivóvizet, de mostanra már van, aki visszaszokott a csapvízre, a vízhálózat ugyanis nincs elzárva, tehát mosásra, mosdásra, fürdésre lehet használni. Természetesen, ha a valaki úgy gondolja, hogy nem kíván a kocsiról vizet vételezni, hanem maga tisztítja a vizet, vagy neki megfelel ez a csapvíz, akkor szíve joga – teszi hozzá Kiss Csaba.

Az országban több mint 300 településén, nagyjából 800 ezer embernél van a megengedettnél több arzén a csapvízben, év végétől ezekre a helyekre a honvédség a polgármesterek, illetve a belügyminisztérium kérésére lajtos kocsikat küld, és közben elkezdik beszerelni a speciális szűrőkonténereket is. Az önkormányzatok maguk is pályázhatnak arzénmentesítésre, a végleges szűrőberendezések telepítése azonban akár évekig is eltarthat.

Orvosok szerint, azoknál, akik hosszú távon fogyasztanak magas arzéntartalmú vizet, könnyebben alakulhatnak ki daganatos megbetegedések.

(hirado.hu)

Címkék: lajtoskocsik, arzén, települések, minőség, ivóvíz, egészségügyi anyagok