Hétfőn a légmozgás gyenge, mérsékelt marad, a legmagasabb hőmérsékletek pedig 27-33°C között alakulnak.

Kaposváron délután 13 órakor 32,5 fokot mérhettünk. Az UV-B sugárzás elérheti az 5.9-es szintet, és 25 perc alatt leéghetünk. A Balaton vize a vasárnap délutáni mérések szerint 23°C-os.

Kedden nyugaton és az Északi-középhegységben lehetnek záporok, esetleg egy-egy zivatar. A többnyire mérsékelt északkeleti szélben a levegő 27 és 32°C közé melegszik fel, egy-egy élénkebb széllökés északkeleten fordulhat elő.

Szerdán is inkább nyugaton és az Északi-középhegységben lehetnek záporok, esetleg egy-egy zivatar. A keleti, északkeleti szél gyenge, mérsékelt marad. Délutánra 27 és 32°C közé melegszik a levegő.

Csütörtökön többfelé előfordulhatnak záporok, esetleg zivatarok, 23-28°C várható. Sok helyen erős lesz az északi szél. Péntektől szárazabb, hűvösebb időre van kilátás, a csúcshőmérsékletek 23-24°C körül alakulnak.

Jelentősen nőtt a parlagfű pollenterhelés az országban az elmúlt héten, ez derül ki a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legfrissebb jelentéséből. Nyíregyháza környékére 5. fokozatú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet, itt ugyanis a heti átlag a köbméterenkénti 500-as pollenszámot is meghaladta. 4. fokú riasztás van érvényben gyakorlatilag a teljes Tiszántúlon, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területeken, továbbá Somogy megye nagy részén.

Az ÁNTSZ a parlagfűre érzékenyeknek javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.

Címkék: felhők, előrejelzés, napsütés, Somogy, egészségügyi anyagok, időjárás