A Dél-Dunántúl több pontján is elsőfokú riasztást rendeltek el. A parlagfű-térképenKaposvár környékén egyelőre csak nagyon magas értéket jelöl a szolgálat. Sokak életét keseríti meg az allergia. A legnagyobb gondot augusztus végén a parlagfű okozza, de más allergének év közben is sok kellemetlenséget okozhatnak.

- Egész nyáron folyt az orrom, a szemem viszketett, és állandóan bepirosodott az orromalja, és így el kellett jönnöm az allergia-vizsgálatra, hogy kivizsgáljanak, hogy mire vagyok allergiás - mondta a fiadi Horváth Máté.

Egy allergiavizsgálat fél óráig tart, aztán fel lehet készülni a különböző pollenekre. Évek óta egyre többen jelentkeznek allergiás panaszokkal.

parlagfű


- Elsődlegesen, úgy gondolom, hogy a környezetszennyezés, illetve mindenféle olyan immunrendszert károsító anyagok, amikről esetleg nem is tudunk, étel-ital formájában, levegőből beviszünk a szervezetbe, és ez befolyásolja olyan irányba az immunrendszert, hogy sokkal hamarabb érzékenyíti idegen fehérjékkel szemben a szervezetet - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa, Rakvács Mariann.

A tb által támogatott gyógyszerek mellett elterjedtek a vény nélkül kapható szerek is. Így nem tudni pontosan, hogy mennyi pénzt hagyunk a gyógyszertárakban. Azonban az elmúlt évek parlagfű kommandója és a bírságolások megtették a hatásukat. Az idei évben még kevesen keresték fel a patikákat.

- Idén egy kicsit más a helyzet, úgy néz ki, hogy ez a szárazság a gyomnövényeknek, köztük a parlagfűnek, szaporodásának sem tett jót, illetőleg a mezőgazdasági területek rendbetételei is nagyban csökkentette a parlagfű okozta allergiás tünetek számát - mondta a Berzsenyi Patika gyógyszerésze, Müller Ádám.

Győr-Moson-Sopron megyében már megkezdődtek a helikopteres parlagfű felderítések. Somogyban a jövő héten tudják megmondani, hogy mikor szállnak fel a gépek. A megyében egyébként tavaly 121 ezer hektárnyi parlagfüves területet találtak, aminek lekaszálására kötelezték a tulajdonoskat. A hatóság 15 és 50 ezer forint közötti bírságot szab ki egy hektár alatt. E fölött pedig akár 5 millió forintot is fizethet az a gazda, aki nem tisztítja meg földjét a parlagfűtől.

Címkék: megbetegedések, vizsgálat, parlagfű, szezon, allergia, egészségügyi anyagok