A dörgicsei úton található ifjúsági táborban nyaraló 10-12 éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak, a szombat hajnalban kiérkező mentők.

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését. Nem jelentettek újabb megbetegedést az ifjúsági táborból, ahol a hétvégén összesen 187-en nyaraltak - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője, Pápai Enikő.

A hatóság munkatársai járványügyi vizsgálatot végeztek az üdülőtábor területén, melynek eredménye még nem ismert, így az ételmérgezést nem lehet teljes bizonyossággal kizárni. A vírusos vagy egyéb bakteriális eredetű megbetegedés kimutatásához további laborvizsgálatok szükségesek, amely eredményeit legkorábban hétfőn lehet megtudni.

A  kórházba került gyerekek állapota a kezelőorvosok tájékoztatása szerint kielégítő. Néhányan már szombat este hazamehetnek A tábort sem kellett bezárni, sőt a kötelező fertőtlenítést után az üdülőbe újabb csoport érkezett az üdülőbe.

A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató, Leitold Józsefelmondta: a hatóság munkatársai a helyszínen próbálják kideríteni, hogy étel okozhatta-e a megbetegedéseket. A levett ételmintákat budapesti laborba küldik vizsgálatra, az eredményre átlagosan kettő-öt napot kell várni. A jelenleg is tartó higiéniai szemlén azt is megvizsgálják, hogy a tábor konyhája vétett-e súlyos konyhatechnológiai hibát.

Címkék: hányás, rosszullét, gyermek, tábor, balaton, egészségügyi anyagok