A meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot. Az ilyen kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egynapos előrejelzése alapján szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra adta ki a saját kritériumai szerinti legmagasabb, vagyis harmadfokú figyelmeztetést, míg a többi megyére a másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az előrejelzések szerint a következő napokban egyre melegebb lesz, a hőmérsékleti maximumok a 39 fokot is elérhetik.

A meteorológiai szolgálat honlapján közölte: a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ekkor a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat, ezért mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen.

uvb extrém magas

Vasárnap marad, sőt tovább fokozódik a rekkenő hőség. Reggel 20 fok körül, délután 33 és 40 fok között alakulhat a hőmérséklet. Sokat süt majd a nap, extrém lesz az UVB sugárzás, így 11 és 15 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni. Továbbra is azt javasoljuk, hogy vízparton vészeljék át a forróságot, igazi strandidő lesz! A déli órákban helyenként extrém erős lesz az UV-B sugárzás, ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről. Kaposváron 36 fokot mérhetünk napközben, az UV-B sugárzás pedig 7,5-es erősségű volt a déli órákban. A Balaton vize Siófoknál 26°C-os.

Hétfőtől péntekig alig változik majd az idő, folytatódik az igazi nyári meleg, tartós forróság várható 32-37 fokos maximumokkal.

Az előre jelzett várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 1. vasárnap
hajnalban:
17, 22 °C
napközben:
33, 38 °C

július 2. hétfő
hajnalban:
19, 24 °C
napközben:
34, 39 °C

július 3. kedd
hajnalban:
19, 24 °C
napközben:
33, 38 °C

július 4. szerda
hajnalban:
19, 24 °C
napközben:
33, 38 °C

július 5. csütörtök
hajnalban:
18, 24 °C
napközben:
28, 33 °C

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Jenki Szilvia elmondta: július elsejére virradóra mostanáig az országban 1987-ben Budapesten volt a legmelegebb, 23,6 Celsius-fok. Vasárnap hajnalban azonban a fővárosban 24,3 fokot mértek, ezzel a budapesti rekord megdőlt.

Még ennél is melegebb volt viszont a hajnali órákban Tatán, így az új országos napi minimumrekord 25 fok lett.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

Ide kattintva elolvashatja a várandós anyukáknak és kisgyermekes szülőknek szóló tanácsokat, melyek a hőség idején hasznosak lehetnek!

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

Szabó-Kozári Anita, a Virágfürdő üzemeltetési vezetője a Kapospontnak elmondta, hogy a hétvégén a meleg miatt sokan keresték fel a fürdőt. Pénteken 1500-an, szombaton 2500-an, és péntek délig több mint 2000-en látogattak el a fürdőzni vágyók a strandra. A legnépszerűbbek a szabadtéri medencék és a csúszdák voltak.

Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.

Az Országos Mentőszolgálat is a hőség okozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, azt ajánlva, aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse.

A kánikula tartóssá válásával országszerte megnőtt a balesetek száma, a mentőket 20-25 százalékkal több ájulásos esethez, rosszulléthez riasztották.

A hőségriadó miatt a személyszállító vasúttársaság - az utasok jobb komfortérzete érdekében – június 30-tól a budapesti fejpályaudvarokon továbbá tíz nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezd. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a sínek hőmérsékletét, és ha 45 Celsius-fokos vagy magasabb sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be.

Ide kattintva elérheti a balatoni kedvezményeket biztosító kártyákról a bővebb információkat!

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a  nyári menetrendben a  Balaton  déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légjavítóval ellátott motorvonatok.

Kánikula idején nagyobb a valószínűsége az erdőtüzek kialakulásának. Az esetek 99 százaléka emberi eredetű, mely túlnyomórészt gondatlanságra, ritkábban szándékosságra vezethető vissza. A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét a következők szabályok betartásának fontosságára:

- ne dobja el a cigarettacsikket,
- erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet
- kertjében is csak akkora tüzet rakjon, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat
- ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül.

Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni!

Címkék: harmadfokú riasztás, hőségriadó, előrejelzés, kánikula, egészségügyi anyagok, Somogy