- Felelősséggel tartozunk magunkért, de itt Kaposváron az a szokás, hogy egymásért is. A város ezért idén újra elindította az ingyenesen hívható parlagfű vonalat – mondta Szita Károly.
A 80/205 – 230-as telefonszámon bárki jelezheti, ha parlagfüves vagy kaszálatlan területet lát. A város felszólítja a tulajdonost, hogy tegye rendbe területét, s amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy a parlagfű-kommandó 72 órán belül elvégzi a kaszálást a tulajdonos költségére.

- Az idősek és a betegek telkét - amennyiben nincs segítségük – kérésre ingyen lekaszáljuk, de arra kérünk minden kaposvárit, hogy lépjünk fel együtt a komoly népegészségügyi problémát okozó parlagfű által okozott allergiával szemben, amely ma Magyarországon minden ötödik embert érint – tette hozzá a polgármester.

A parlagfű-vonalra tavaly 50 bejelentés érkezett és felszólításra a tulajdonosok 90 százaléka lekaszálta a területét, ezért bírságra nem volt szükség. A külterületeken 8 esetben szabott ki egyenként 15 ezer forintos növényvédelmi bírságot a kormányhivatal növényvédelmi igazgatósága.

A parlagfű a hazánkban létező gyomnövények közül a legelterjedtebb, jelenleg mintegy 5 millió hektárnyi területen fordul elő és 700 ezer hektár számít erősen fertőzött területnek. A parlagfűvel leginkább szennyezet megyék: Somogy, Bács és Szabolcs megye. A növény jól tűri a hideget, a szárazságot, igénytelen és nincs természetes ellensége, magja 40 évig is csíraképes lehet. Terjedését segíti a területek gondozatlansága, a gyomírtás elmaradása és gyomokkal fertőzött vetőmag használata.

Címkék: harc, felveszi, vonal, parlagfű, egészségügyi anyagok, Kaposvár