A szakemberek szerint a diétát a pénztelenség és a magyar étkezési szokások miatt nehéz tartaniuk a betegeknek. Azzal azonban egyetértenek, hogy a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az elhízás elleni harcra. Most ugyanis a felnőttek több mint fele túlsúlyos.

Zsuzsa az egyik a 35 ezer somogyi cukorbetegből. Naponta négyszer inzulinozza magát. - Augusztus 15-én lesz 43 éve, hogy felfedezték a diabéteszemet - mondta a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna.

Rendszeresen mozog, mégsem tudja cukrát szabályozni: - Hiába diétázom, az alkatomon is látszik, hogy nem eszem össze vissza. Ha jön egy hidegfront, lefelé megy a cukrom, elvesztem az eszméletem is. Sokszor. Ha melegfront jön, felfelé megy a cukrom, tehát nem tehetek sokszor róla, mi történik velem - tette hozzá az elnök.

Nincs egyedül a problémájával. Csak Kaposváron 6-7000 ember cukorbeteg. A hétvégén megjelent kormányrendelet alapján azok a betegek, akik egy éven belül kétszer rossz eredményt produkálnak az ellenőrzésen, a korszerű analóg inzulin helyett humán inzulint kaphatnak. A tablettaszedő cukorbetegektől akár támogatásukat is megvonhatják egy évre, ha nem tartják be diétájukat.

- Véleményem szerint tipikusan egy íróasztal mellől megszületett rendelet. Azt gondolom, egyáltalán nem életszerű az életmódváltás, a diéta betartása nagyon nehéz feladat, aki genetikailag arra van beállítva, hogy jobban hasznosítja a bevitt kalóriát - árulta el a háziorvos, Dr. Misky Edit.

Csak azok kaphatnak a rendelet alól mentességet, akik 18 éven aluliak, vagy akik, élete veszélyeztetett.

Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet  legfrissebb kutatása alapján Magyarországon a 18 éven felüliek kétharmada túlsúlyos. A 65 év feletti férfiak 63%-a, a nőknek pedig 83%-a elhízott.

- Ez részben a képernyő előtt eltöltött időnek, részben az egészségtelen táplálkozási szokások halmozódásának tudható be - mondta az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főorvosa, Dr. Martos Éva.

Ebbe a kaposvári pecsenyesütőbe is sokan járnak. Diétás ételből pedig keveset találni itt. Sokan pedig a szokások miatt ragaszkodnak a fűszeres, zsírosabb ételekhez.

- A magyar kultúra még mindig megragadt abban a medrében, hogy inkább azokat az ételeket részesítik előnyben, melyek nem éppen szerencsések a szervezetre nézve - árulta el a Kaffka Falatozó bolvezetője, Mezei Ádám.

A szakemberek szerint már gyerekkorban oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra, ugyanis túlsúlyos gyerekek a legtöbb esetben elhízott felnőttekké válnak.


Címkék: bűntetés, inzulin, betegség, cukor, beteg, egészségügyi anyagok