Az ingyenes programban azok a siófoki állandó lakcímen élő és itt tanuló 7. osztályos lányok vehetnek részt, akiknek a szülei nyilatkoztak arról, hogy igénylik gyermekeiknek a méhnyakrák megelőzésére szolgáló vakcinát.

Siófok Város Önkormányzata az elsők között indította el az oltási programot 2007-ben, és immár negyedik alkalommal teszi elérhetővé ingyen a három oltási sorozatból álló, legszélesebb védettséget nyújtó, négykomponensű oltóanyagot. A város idén 5,5 millió forintot fordít a megelőzésre, átvállalva ezzel a családoktól a gyermekenkénti több mint 50 ezer forintos költséget.

Az elmúlt négy évben 379 ifjú hölgy, a jogosultak 98 %-a élt a védekezés lehetőségével és igényelte a patikai forgalomban egyébként közel 90 ezer forintért beszerezhető szert.

A prevenciós program részeként azok a helybéli lakosok, akik nem tartoznak a kiemelten támogatott korcsoportba, de orvosilag megfelelő életkorúak jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá a szérumhoz a kijelölt gyógyszertárban. Az önkormányzat és a gyártó közötti megállapodásának köszönhetően a támogatott korcsoporton kívül eső lányok és fiatal hölgyek, továbbá a 9-15 év közötti fiúk a kereskedelmi árnál lényegesen kedvezőbben vásárolhatják meg az oltóanyagot. A recept feliratható a gyermekorvosnál, háziorvosnál vagy a nőgyógyásznál. Érdeklődni a siófoki gyógyszertárban és a védőnőknél lehet.

Címkék: 379 ifjú, HPV, hölgy, 100, oltás, Siófok, egészségügyi anyagok