Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 teljes felszámolására a környezet védelme okán van szükség – tájékoztatott a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. A programban lefedik a lerakott hulladékot, növényeket ültetnek, és úgynevezett figyelőkutakat alakítanak ki, amelyekkel folyamatosan ellenőrizhetik a környék ivóvízének minőségét.

"Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. Az építkezés a tervek jóváhagyása miatt még várat magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap" – írták az erről szóló közleményben.

Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Mecsek-Dráva program összesen körülbelül 25 milliárd forintba kerül, és a lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza.

A jövő őszre befejeződő rekultiváció 100 százalékos, a hulladékgazdálkodási rendszer két évig tartó munkálatai 70 százalékos európai uniós támogatást élveznek.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező nagyjából 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, és meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd.

Forrás: MTI, hvg.hu






Címkék: jvő, hulladéklerakó, régió, ősz, egészségügyi anyagok, Somogy