A kaposvári mentőállomásra naponta csaknem 500 hívást kapnak, amelynek mindössze az ötöde valódi riasztás. A telefonálók trágár kifejezéseinek tárháza kifogyhatatlan.

A mentősök sokszor szóban vívják csatájukat.

Itt a szoros intim együttlétre való felhívás, mondjuk ilyen filmekbe illő célzattal elhangzanak rendszeresen.

Kaposvári Mentőállomás ügyeletes mentésvezetője, Vezdényi László azt mondta: Itt a szoros intim együttlétre való felhívás, mondjuk ilyen filmekbe illő célzattal elhangzanak rendszeresen.

Somogyban az elmúlt évben három esetben is kezet emeltek mentődolgozóra.

A Kaposvári Mentőállomás, állomásvezetője Németh Géza szerint: Mind a három esetben tettlegességre került sor, az ellátást, szállítást próbálták megtagadni, illetve hátráltatták a személyzetet az ellátásban.

Többször előfordult, hogy alkohol és kábítószer hatása alatt álló sérültek lökdösték meg a mentősöket. Az érintettek nem szerettek volna kamera elé állni.
Az állomásvezető azt mondja: a legtöbb konfliktus akkor kezdődik, amikor a betegek úgy érzik, sokára érnek ki.

Németh továbbá elmondta: Az időt hosszúnak tarjták és számonkéréssel kezdődhet az egész attrocitás, amit a kollégák megpróbálnak kezelni.

A mentősök pedig nem veszekedni, hanem életet menteni mennek. Már indulnak is a Kanizsai utcába egy középkorú nőhöz, aki elesett biciklijével.

Vákuumágyra rakják, rögzítik nyakát, és indulnak is vele a kórházba.

Az egészségügyi dolgozók is hozzászoktak a zaklatáshoz. A Marcali Kórházban egy részeg beteg többször megütött egy ápolónőt. Könnyű sérüléseket szenvedett. A kórház vezetője szerint felháborító, hogy ilyen esetek megtörténhetnek.

A Marcali Kórház igazgatója, Antal Gabriella szerint: Nagyon nagy presztízsveszteségen ment keresztül ez a szakma, kicsit mindenki úgy gondolja, beletörölheti a lábát az egészségügyi dolgozókba, mert ezt hallotta évek óta, ezt sugallta a magas politika is.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban is három bántalmazás történt tavaly. Az érintettek ott sem akartak kamera elé állni.

Címkék: agresszió, egészségügy, bántalmazás, orvos, beteg, egészségügyi anyagok