Hat év alatt megháromszorozódott a COPD-s betegek száma Somogyban. Csaknem 20 ezren szenvednek ebben. Ez olyan, mint az agy érelmeszesedése, csak a tüdőben megy végbe a folyamat. Közülük csak minden második tudja, milyen súlyos beteg - derült ki a GFK kutatásából. Az orvosok azt mondják: túl későn fordulnak hozzájuk.

Dr. Major Tamás a Kaposi Mór Oktató Kórház pulmonológiai osztályának vezetője azt mondja: az a baj, hogy a betegség enyhe tüneteivel nem foglalkoznak az emberek, a legtöbb beteg dohányos és a kezdeti enyhébb tüneteket a dohányzás velejárójának tekintik. A COPD szinte mindig együtt jár más betegségekkel is.

Már a tinédzserek negyede szenved valamilyen krónikus betegségben. A nyugdíjasok körében pedig már 84 százalék ez az arány. A kutatásból az is kiderült, hogy a 30 év alattiak közül is egyre többen vannak, akiknek magas a vérnyomásuk. A 60 év felettiek negyedének pedig ízületi gyulladása van.

Pszichológusok szerint ha a test nincs harmóniában a lélekkel, akkor majdnem biztos, hogy kialakul valamilyen egészségügyi probléma.

József István pszichológus szerint egyre több ember pánikbeteg, egyre több embernek vannak különféle fóbiái, félelmei meg egyéb neurotikus tünetei, ami tartós fennállás esetén fizikai megbetegedéseket is okozhat.

A fekélybetegségek például tipikusan a stressztől alakulnak ki. De például bőrgyógyászati megbetegedések mögött is állhat pszichés trauma.

Címkék: COPD, krónikus, beteg, egészségügyi anyagok