Amcsi módszer

Amerikai módszer

Csutor Ferenc azt mondja, más városokban ez már jól működik. Szükség lenne rá, mert az elhízás miatt néhány év alatt megduplázódott a cukorbeteg és a magas vérnyomásos gyerekek száma.

Csutor Ferenc mindennap szeretné látni a város iskoláiban a testnevelés órát. Jelenleg heti három tesi óra van.

Csutor Ferenc szerint a sport egészséges életmódra is nevel, emellett megelőzi a gondokat, bajokat. Ebben egyértelműen a mozgás és a testnevelés az elsődleges.

A sportbizottság elnöke azt mondja, ez a rendszer Szolnokon már működik. Tizenegynéhány milliót kellett ráfordítaniuk. Őszre dolgoznák ki részletesen, hogyan lehetne Kaposváron megvalósítani.

Az általunk megkérdezett gyerekek még akkor is örülnének neki, ha emiatt tovább kéne az iskolában maradniuk. Ez azonban pénzbe kerül. Pedig idén 200 millióval kevesebb támogatást kaptak a kaposvári általánost iskolák az államtól.

Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója úgy látja, ha bevezetnék a napi testnevelést, mint kötelező órát, ez 15 plusz státuszt jelentene a 12 tagintézményben. Ennyi tanárt kellene felvenni emiatt.

A gyerekek egészségi állapota sokat romlott az elmúlt kilenc évben. Az elhízással kapcsolatos betegségek nagyon megszaporodtak. Kétszer annyi a cukorbeteg, és másfélszer annyi fiatal küzd magas vérnyomással.

- Nem a megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket fogyasztják a gyerekek, ezek mellett pedig nem is tudnának olyan mozgásformákat végezni, ami az életkoruknak megfelelő lenne - állítja Kurucz Gabriella, a regionális ÁNTSZ egészségnevelője. - A legtöbb esetben azt szoktam javasolni, főleg, ha betegség is társul hozzá, hogy először az étkezést kell átalakítani.

Kurucz Gabirella elmondta, nem ritka a 75-90 kilós általános iskolás, akinek szinte alig van izomzata. Náluk ezt teljesen újra kell építeni. Kurucz Gabriella a Bartók tagiskolában rendszeresen tart életmód-tanácsadást és tornát. Mivel a lányok főleg táncolni szeretnek, ilyen mozgást végeznek.

Címkék: testnevelés óra, elhízás, gyerekek, egészségügyi anyagok