Lehetőség akad bőven, hiszen számos népszerű sítereppel találkozni a környékben. Gyakran választott úti célnak számít Szlovénia, ahol a helyiek is sokszor hódolnak a síelésnek. A pályák már a síszezon kezdetekor tele vannak, és külföldről is számos turista érkezik a lenyűgöző hegyvonulatok hazájába. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a sportág és a köré épülő kiszolgáló komplexumok a turizmus legfontosabb ágazatává nőtte ki magát. Tény ugyan, hogy az ausztriai vagy az olasz sípályákkal nem vetekedhetnek a szlovén pályák, de ha az elegancia helyett a családbarát környezet a cél, akkor Szlovénia remek választásnak bizonyul. A HotelsCombined információi szerint a szlovéniai síparadicsomok környékén megtalálható szálláshelyek európai viszonylatban is megállják a helyüket és rendkívül színvonalasnak bizonyulnak.

A szlovéniai síelés története régmúlt időkre nyúlik vissza, s már 1549-ből is ránk maradtak olyan írások, melyek a helyi síelőket emlegetik Téli közlekedési módként is szóltak a síelésről, ma pedig idegenforgalmi vonzereje az elsődleges. A Bloke-fennsík a legrégebbi sípálya, de természetesen mellette számos másik is várja a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat. A kiválóan karbantartott és liftekkel felszerelt sípályák között mindenki megtalálhatja azt, amely elhelyezkedés, árak és a szálláshelyek típusa szerint is maximálisan megfelel az igényeknek.

Nem csak sí világkupa versenyeknek ad otthont Kranjska Gora és Marioborsko Pohorje, hanem a két kilométeres magasságban fekvős sípályák a sport szerelmesei számára is remek választásnak bizonyulnak. Akár májusig is hódolhatunk a síelés örömeinek, ráadásul gyönyörködhetünk az Isonzó-folyóban, valamint az Alpok páratlan szépségű lejtőiben is, melyeket tiszta időben kiválóan lehet látni.

A sípályák közötti választáskor sokan teszik le a voksot Kranjska Gora mellett, ahol családok és profi síelők is megtalálják számításukat. Ha gyermekekkel érkeznénk, és a síelés alapjait szeretnénk elsajátítani, akkor szintén ez a helyszín ajánlott. Kiváló éttermek, bárok és szálláshelyek várják a turistákat, és a luxushotelektől a panziókig számos színvonalas szolgáltató közül választhatnak a látogatók. Mindegy, hogy egy hosszú hétvégére érkeznek, vagy ennél több időt szeretnének a síparadicsomban tölteni, az árak kedvezőek. Akár romantikus igluk, vagy 12 fős csoportok számára alkalmas szállások is megtalálhatóak a környéken.

A fővárostól mindössze félóra alatt elérhető Kravec, amelynek pályái legelőkön fekszenek. Ennek nagy előnye, hogy már kevés hó is elegendő a síelésre történő alkalmassághoz. Mivel a nemzetközi repülőtérhez igen közel helyezkednek el Kravec lejtői, így minden évben sokan választják azokat. Természetesen a fürdőzés és a termálvizes élmények szerelmesei is megtalálják számításukat a szlovéniai pályák között, ugyanis Stajerska régióban Rogla kifejezetten ilyen lehetőségekkel áll rendelkezésre. A Terme Zrece fürdő az ország legjobb gyógyfürdőjeként számon tartott, így a síeléssel összekötve egyidejűleg fürdőzhet is az egész család.

Fedett felvonókabinokkal találkozhatnak a síelők Cerknot pályáin, melyeket 2010-2011-ben az ország legjobb síterepének választottak. A 4-6 személyes ülőfelvonók gyorsak és kényelmesek, a páratlan panorámát nyújtó éttermek és apartmanok pedig kimagasló színvonalat nyújtanak a vendégek számára. A gyerekek számára játszótér és speciálisan számukra kialakított síterep is megtalálható a komplexumban. A síelésen túl olyan programok is várják az érdeklődőket, melyek az egész családnak igazi élményt jelentenek. A kutyaszános és motoros-szános túrák mellett a szánkós lesiklást is kipróbálhatják a bátrabbak Vrsic és Mangart térségében.

Címkék: Szlovénia, síparadicsom, családbarát, , reklám