A 2024. június 9-i helyi önkormányzati választásra vármegyei közgyűlési- és nemzetiségi listát állító szervezetek nyilvántartásba vételéről döntött a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság keddi kaposvári ülésén, majd kisorsolták a szavazólapok sorrendjét.

Korábban már nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP pártszövetség, valamint a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk listáját, míg a mai ülésen a Somogyért Egyesület, a Somogyi Függetlenek Szövetsége kapott zöld utat a voksoláson induláshoz. A Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója korábban visszavonta közgyűlési indulását, míg a Második Reformkor Párt nem tudta összegyűjteni a megfelelő mennyiségű aláírást, így elutasították választási részvételét. A Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) szintén visszavonta indulását.

Nemzetiségek tekintetében a Kaposvári Német Közhasznú Egyesület, a Magyarországi Horvátok Szövetsége, a CiKöSz (Cigány Közösségek Szövetsége), a JASZ (Jövő Alakítók Szövetsége) és a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesület indulhat a választáson, míg az MCF (Magyarországi Cigányközösség Fóruma) kevés ajánlás miatt nem felelt meg, így nyilvántartásba vételét elutasították.

A döntéseket követően sorsolták ki a szavazólapok sorrendjét. Két nemzetiségnél - német, horvát - nem volt erre szükség, mert csak egy-egy szervezet indul.

A vármegyei közgyűlési választás szavazólapjának sorrendje:

1. Fidesz-KDNP
2. Második Reformkor Párt
3. Mi Hazánk
4. Somogyi Függetlenek Szövetsége
5. Somogyért Egyesület
6. Demokratikus Koalíció

A roma nemzetiségi szavazólapon a sorrend:

1. Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója
2. MCF (Magyarországi Cigányközösség Fóruma)
3. JASZ (Jövő Alakítók Szövetsége)
4. CiKöSz (Cigány Közösségek Szövetsége)

A két elutasított szervezet azért szerepel a szavazólapok listáján, mert még nem vált jogerőssé a TVB határozata. Amint ez megtörténik, nevük lekerül a szavazólapokról.

Címkék: sorrend, jelölt, önkormányzat, voks, választás, Somogy, politika