A Somogy Megyei Főügyészség korábban nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és magánokirat hamisítás vétsége miatt négy vádlottal szemben emelt vádat, akik vállalkozásuk részére 2012-ben úgy nyújtottak be pályázatot munkahely teremtő beruházás támogatására, hogy a   pályázat megvalósítása szándékukban sem állt, céljuk pusztán a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a cég részére 180.700.000 forint vissza   nem térítendő támogatást biztosított, amelynek a lehívása érdekében a vádlottak ismeretlen helyen tartózkodó két társukkal valótlan tartalmú árajánlatot, megrendelőlapot, adásvételi szerződést és számlákat készíttettek és azt nyújtották be a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába. A valótlan okiratok azt a látszatot keltették, hogy a cég a pályázatban szereplő gépeket megvásárolta és a vételárat kiegyenlítette. A   támogatási összeg végül az egyik ügyvezető magánbankszámláján landolt.

A vádlottakat 2015. februárjában a Kaposvári Törvényszék - nem jogerősen - bűnösnek mondta ki és velük szemben szabadságvesztést szabott ki, majd 2015. októberben a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla is meghozta a verdiktet.

A vádlottak eddig ismeretlen helyen tartózkodó egyik társát a napokban elfogató parancs alapján sikerült kézre keríteni, eddig más, külföldi állampolgárságú személy nevére szóló hamis személyi okmányokkal rejtőzködött a hatóságok elől.

A Somogy Megyei Főügyészség indítványozta az elkövető előzetes letartóztatását, amit a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája el is rendelt.

Címkék: támogat, millió, pályázat, köröz, csal, elfog, kék hírek