Az előző fordulóban a Fener hazai pályán, balhés meccsen kikapott a Besiktastól 3:2-re, de az Istanbul Büyüksehir Belediyespor (IBB) sem tudott három pontot szerezni, hiszen odahaza 0:2-ről fordítva nyert 3:2-re a Galatasaray ellen (az ötödik szett 35:33 lett), és Törökországban (ahogyan Olaszországban is) az ötjátszmás sikerért csak két pont jár. Az a szabály, hogy a juniorbajnokság végén a meglévő pontszám öt százalékát hozzáadják a felnőtt csapat pontjaihoz, és így alakul ki az alapszakasz végeredménye. Az IBB-nek jobb a juniorja, ezért a Fenernek minimum egy ponttal meg kellett előznie legfőbb riválisát ahhoz, hogy valóban az élen végezhessen.

Az utolsó előtti körben aztán Demeter György együttese Ankarában játszott a Ziraat Bankasi ellen, és 3:0-ra győzött. A meccs után következett az SGK-IBB találkozó, amelyet az isztambuliak némi meglepetésre 3:0-ra elvesztettek, így a Fenerbahce végzett az alapszakasz első helyén, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül.

A 22. körben a Fener a Halkbankasi együttesét fogadja, de lehet, hogy idegen pályára kényszerül. A már említett Besiktas elleni meccs ugyanis nem volt mentes a botrányoktól, így a Török Röplabda Szövetség betiltotta a csapat hazai pályáját. A vendégcsapat szurkolótábora rengeteg széket széttört, és szinte folyamatosan szidalmazta a Fener játékosait és közönségét, ez pedig tilos! A rendőrség nagy erőkkel kivonult, a játékvezető - érdekesség: a Besiktas egyik elnökségi tagja - pedig figyelmeztette mindkét együttest, majd a negyedik szettben megszakította a játékot 15 percre.

A fejlemények ismertek: a mérkőzés folytatódott, a Fener kikapott. A szövetség mindkét csapat pályáját betiltotta egy-egy meccsre, ráadásul a következő hazai mérkőzésüket minimum 200 kilométerrel távolabb kell rendezniük. Ebben a szezonban eddig már 60.000 török líra (kb. 30.000 euro) büntetést kellett fizetnie a szövetség számára a Fenerbahce-nak. Ebből ötszáz eurót Demeter György szabálytalan öltözéke miatt róttak ki, mert az ellenőr szerint melegítőalsóban volt az egyik meccsen, ami egyébként nem igaz.

Az egymeccses csarnokbezárás ellen fellebbezett a Fener, de végleges ítélet még nem születetett. A negyeddöntő március 31-én, vagy április 1-én kezdődik. Demeter edző csapatának ellenfele a Maliye Milli Piyango, vagy a Besiktas lesz a rájátszás első körében.

Török bajnokság, férfiak, alapszakasz

Az állás

1. Fenerbahce 53 pont
2. Istanbul Büyüksehir Belediyespor 49 pont
3. Ziraat Bankasi 47 pont
4. Arkas Izmir 46 pont
5. Halkbank 37 pont
6. Galatasaray 32 pont
7. SGK 29 pont
8. Maliye Milli Piyango 28 pont

(a hunvolley.hu nyomán)

 

 

Címkék: röplabda, sport