Előző cikkünkben, egy szezonális modell előrejelzése alapján, már írtunk december lehetséges időjárásáról. Pénteken egy hidegfront érkezik hózáporokkal, viharos szél kíséretében. Mivel ez grönlandi eredetű hideg levegőt szállít magával, ezért 2 méteres magasságban valószínűleg nem okoz majd nagyon erős lehűlést, noha a magasban 15 fokkal hidegebb levegő érkezik. Ennek oka egyszerű.

A Grönlandról elinduló hideg, sarkvidéki levegőnek át kell kelni az Atlanti-óceánon, amely felett kissé felmelegszik, főleg az alsóbb légrétegekben. Ez a levegőfajta érkezik hozzánk, amelynek tulajdonsága eltér attól, mintha közvetlenül az Északi-sark felől érkezett volna.

A hidegebb levegő  a jövő hét elején nyugalomba is jut, megszűnik az utánpótlása. Ekkortól nő meg a bizonytalanság a Kárpát-medence időjárásában. A kulcs, hogy merre halad tovább, egy brit ciklon, illetve egy szibériai anticiklon lesz. Amennyiben a brit ciklon újból erőre kap, ebben az esetben nyugati áramlás veszi kezdetét, ami enyhülést hozna újra a magasban. Valószínűleg ennek hatására ismét csendes, ködös idő alakulna ki, a mostanihoz hasonló, vagy kissé már hidegebb hőmérsékletekkel. Azonban Szibéria felett felett erősödőben van egy anticiklon, amely kezd nyugat felé terjeszkedni. Ez a képződmény eleinte igen hideg, majd zord időt hozna a Kárpát-medencébe, nappal is -5,-10 fokos hőmérsékletekkel.

Hogy melyik képződmény hatása alá kerülünk, ez a következő egy hét, tíz nap során eldőlhet. Amennyiben a szibériai anticiklon győzedelmeskedik, abban az esetben tartós kemény tél köszöntene be, amely valószínűleg kitartana az ünnepekig is, és nem  utolsó sorban bejönne a lassan egy hónapja írt szezonális előrejelzésünk.

Az alábbi ábrák nagyon jól szemléltetik a bizonytalanságot. Magyarázat az ábrák alá:



A GFS modell hőmérsékleti diagramja a következő 2 hétre Somogy megyére. Jól látszik a nagy bizonytalanság a december 10. utáni időszaktól. A vonalak hőmérsékleti valószínűségi tagok. Egyes tagok megközelítik a plusz 5 fokos tartományt (piros nyíl), más tagok ellenben  -20 fokig süllyednek (kék nyíl). Ritka nagy a szórás a tagok között, amely rendkívül bizonytalanná teszi az előrejelzést.

A modell hőmérsékleti térképe december közepére. A Kárpát medence felett a + 4 fokos izoterma található. Ebben a verzióban tehát a nyugati, enyhe áramlás győzne.

A modell hőmérsékleti térképe szintén december közepére. Ebben az esetben a szibériai anticiklon győzedelmeskedne, zord idővel. A Kárpát-medencében a -14,-16 fokos izoterma található.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, kapospont, tél, előrejelzés, időjárás, kis szines