Megjelent a hosszútávú CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése december hónapra. A modell szibériai, kontinentális hideg elárasztással számol.

Hazánkra -6,-10 fokos anomália eltérést számít negatív irányban, ami azt jelenti, hogy az átlagos decemberi hőmérsékletekhez képest 6-10 fokkal lenne hidegebb. Ez kifejezetten zord időt jelentene hazánkban.

A második ábra egy általános hőmérsékleti előrejelzés december második felére, ugyancsak a CFS modelltől. Az előző ábrával összefüggésben, ez is szibériai levegővel számol. A térképen látszik, ahogy a -20 fokos izoterma belép az országba északkelet felől. Ez, a kontinentális hideg levegő 2 méteres magasságban is hasonló hőmérsékleteket hozna.

Egyelőre még kissé távoli az időpont a jó beváláshoz, de sokasodnak az előjelek arra, hogy decemberben akár tartós, zord hideget kapjon hazánk.

Ide kapcsolódik a KaposPont időjósának régebbi latolgatása is a téllel kapcsolatban, amikor összefüggéseket keresett a Szibériában idén tapasztalható jelentős hóborítottság és egy lehetséges keményebb tél között.

Megjegyzés: A hosszú időtáv miatt az előrejelzés természetesen módosulhat, ma még csak tájékoztató jellegű adatsorokról és elemzésekről beszélhetünk.



A CFS modell decemberi anomália előrejelzésén jól látszik a -6,-10 fokos anomália eltérés a Kárpát-medence környékén.



A CFS modell általános hőmérsékleti előrejelzése december második felére. Látható, hogy a -20 fokos izoterma belép az országba északkelet felől (sötétkék és lila szín).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, yolo, kapospont, szalinay, időjós, egészségügyi anyagok