Nincs változás a tegnapi hosszútávú előrejelzésben. A friss modellfutások továbbra is tartják a komolyabb téli idő eljövetelét. Az alábbi friss hőmérsékleti és csapadék diagramon jól látszik a változás december 7-től kezdve. A komolyabb lehűléssel együtt, komoly csapadék is érkezik a mediterrán ciklonokkal.Egyes modellek 30-40 cm havat jeleznek ezekre a napokra a Dunántúl nagy részére. Egyelőre még mindig nagyon messze az időpont, de ezzel együtt, a mai nappal tovább nőtt az esélye egy gyökeres fordulatnak.

Természetesen a hosszú időtáv miatt, továbbra is fennáll a bizonytalanság az előrejelzésben.

A GFS modell friss déli futása a következő 2 hétre Somogy megye térségére. Jól látszik a december 7-től az erősebb lehűlés (kék nyíl) Ugyanakkor ezzel egy időben a hideg mellé bőséges csapadék is társul több napon keresztül. Ezt a diagram alsó részén látható fekete elipszis jelzi. Látható hogy a csapadék valószínűségi tagok jelentősen kiugranak. Ezek a csapadékgörbék sorozatos mediterrán ciklonokra engednek következtetni, többszöri nagy havazásokkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: érkezik, vihar, tél, szél, somogy, kis szines