Viharos széllel megérkezett a sarkvidéki levegő első hulláma Somogy megyébe. A hideg levegőnek további utánpótlása lesz, ezért a szél továbbra is viharos marad a mai nap folyamán. Az érkező hideg levegőnek egyre kisebb a nedvességtartalma, ezért jelentősebb csapadék már nem várható megyénkben.

Az idokep.hu információi szerint a kora reggeli órákban a Balaton térségében, Fonyódon 108, Siófokon 94, Keszthelyen pedig 79 km/órás szélvihar tombolt.

Hétfőn felhőátvonulások várhatók, szórványos hózáporokkal, időnként azonban a nap is kisüthet. A déli, délkeleti tájakon, kis eséllyel, tartósabb, többnyire gyenge hóesés is előfordulhat majd, azonban a gyengén pozitív hőmérsékletek, és a még magas talaj hő miatt nem valószínű hogy a hó megmarad síkvidéken.

Az idei első hó egyébként a Mátrában esett le, hétfőre virradóra. Ez az alábbi, reggeli műholdkép pedig azt mutatja, hogy Somogytól keletre egy hózáportömb kezd összeállni (kék jelzés). Ez azt valószínűsíti, hogy a következőkben mi is kapunk majd hózáport.

 

A szél továbbra is erős, időnként viharos marad. A legerősebb széllökések elérhetik a 80-90 km/h erősséget. A hőmérsékletek a legmelegebb délutáni órákban is csupán 2-3 fok körül alakulnak, ám az erős szél miatt ennél 10 fokkal hidegebbet érzünk majd.

Kedden dél felől megközelíti határainkat egy újabb ciklon, de a számítások szerint csapadékzónája az országhatáron kívül marad. Egy-egy gyenge hózápor, vagy kisebb hóesés a megye déli, délkeleti területein továbbra is előfordulhat majd. Az északi szél kedden továbbra is erős, időnként viharos marad. Szerdára kissé megnyugszik időjárásunk, mérséklődik a szél, kisüt a nap. Éppen ezért a hajnali órákban már megjelenik az erősebb fagy is. Valószínű hogy a hideg periódus mélypontja csütörtök hajnal lesz, ekkor -5,-6 fokos fagy is előfordulhat. Csütörtök napközben, nyugatira fordul felettünk az áramlás, amivel néhány fokos enyhülés kezdődik a magasban.

A Kárpát-medence egy mediterrán ciklon és egy észak-európai ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Az északi ciklon hidegfrontja mögött több hullámban sarkvidéki levegő érkezik hozzánk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: felhőátvonulások várhatók, szórványos hózáporokkal. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete általában 2-4 fok között várható. A késő esti órákra 0 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, szórványosan előfordulhatnak hózáporok. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -1,-3 fok körül alakul. A délutáni órákban 0,+2 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Szerda: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Az északi szél eleinte még erős lesz, majd gyengül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -1,-4 fok között alakul. A délutáni órákra +1,+3 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felére nyugalomba jut a hideg levegő. Nyugat, északnyugatira vált felettünk az áramlás amivel  kisebb enyhülés érkezik. A hét végén újabb csapadék lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: látótáv, havaz, csúsz, fagy, tél, hideg, baleset, , kis szines