16.45
Szépen összezárt Somogy felett a csapadék. Az elmúlt órában közepes erősségű havazás kezdődött. A következő órákban tovább folytatódik a havazás, a megye déli, délkeleti részein akár a reggeli órákig is kitarthat a gyengülő hóesés. Nem elképzelhetetlen hogy reggelre, átmenetileg néhány cm-es hótakaró alakuljon ki megyeszerte. Egyébként látszik mennyire érvényesül a talaj magas hőmérséklete. A terep tárgyak már kezdenek fehéredni, ugyanakkor a földön egyből elolvad a csapadék.


A friss radaron jól látszik a felettünk erősödő csapadékmező. A következőkben is felettünk marad a csapadék, de idővel majd a déli, délnyugati tájakra szorul vissza.(nyíl)

Hétfő reggel óta 3-5 centiméternyi hó esett a Pest megyei Dobogókőn, ahol jelenleg is havazik, s mínusz 5 fokot mutat a hőmérő – tájékoztatta a helyi sícentrum vezetője az MTI-t.

Lőrincz László közlése szerint ha ilyen marad az idő, a hó vastagsága reggelre akár a 30-50 centimétert is elérheti, ám a porhó síelésre még nem alkalmas.

A 24 óra alatt lehullott hó mennyiségét tekintve a hat évvel ezelőtti egyik december végi nap tekinthető abszolút rekordnak, ekkor rövid idő leforgása alatt 70 centiméter esett. A sícentrum vezetője szerint emlékezetes marad az idei március 15-e is, amikor 60 centiméter hó hullott, majd pár nap múlva további 40 centiméterrel lett vastagabb a hótakaró.

Az ország első, 1923 óta üzemelő sípályája az idén komoly felújításon esett át, ám hogy mikor avathatják fel a modernizált létesítményt a téli sportok kedvelői, azt egyelőre nem lehet tudni. A nyitás feltétele, hogy legalább 25-30 centiméteres, jó minőségű, síelésre alkalmas hó fedje a lesiklópályákat - mondta Lőrincz László.

15.00

havazas_szalinay

Érdekes módon, Somogy megyét egyelőre kihagyja a csapadék - írja időjósunk, Szalinay Tibor. A fenti radarképen szépen látszik hogy a környező megyékben mindenhol havazik (kék szín), megyénkben pedig mintha taszítaná valami a csapadékot. Egyelőre ebben nem látszik lényeges változás. Az ok, hogy túl száraz légrétegek vannak a magasban Somogy felett. Természetesen az ilyen helyzeteket képtelenség előre jelezni. A következő 1-2 órában azonban van esély, hogy nedvesedjen a levegő, és ránk kanyarodjon a havat adó csapadék.
13.30

Összehúzott kapucnik, kesztyűk, sapkák és didergő emberek. Így érkezett meg a tél Kaposvárra. Nézze meg rövid videós összeállításunkat az első idei hószállingózásról:
12.30

Az alábbi ábra az aktuális hőmérsékletet mutatja 1400 méter magasban. A színskálán jól le lehet olvasni, hogy ezekben az órákban a Dunántúl fölé a -10 fokos izoterma is megérkezett. Ennek hatására természetesen egyértelmű a hóképződés.
A fenti képen, a legfrissebb csapadékradaron jól látszik, hogy a reggeli szünet után, egyre jobban keletkezik a csapadék. Bár látható, hogy a megye nagy része felett még nincs csapadékmező, de mégis szállingózik a hó, mivel a nagy szél nagyobb távolságokból is ide fújja a hópelyheket.

Azonban, ahogy az ábra is mutatja (fekete nyilak) északról és északkeletről is elindult irányunkban egy-egy csapadéktömb. Az északkeleti csapadéktömböt zöldes színűnek mutatja a radar, ez azt jelenti hogy abban nagyobb az intenzitás mint a kék szín alatt. A következő órákban tehát nagy eséllyel megkezdődhet az idei első hóesés Somogyban is. Továbbra is valószínűbb hogy a hó nem marad meg síkvidéken, azonban ilyen eseteknél akár 200-300 m szintkülönbség is számít.

Az idei első hó egyébként a Mátrában esett le, hétfőre virradóra. Ez az alábbi, reggeli műholdkép pedig azt mutatja, hogy Somogytól keletre egy hózáportömb kezd összeállni (kék jelzés). Ez azt valószínűsíti, hogy a következőkben mi is kapunk majd hózáport.

Címkék: látótáv, csúsz, havaz, hideg, , fagy, tél, Somogy, kis szines, baleset